EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС - най-големият дарител в света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС - най-големият дарител в света

mail18:00 | 13.10.2011прегледи 615 коментарикоментари 0


Европейската комисия обяви днес, че смята да съсредоточи помощите си за развитие отново в най-бедните страни за сметка на бързо развиващите се, и да се фокусира върху няколко ключови отрасли, създаващи растеж, като енергетиката и селското стопанство, предаде AFP. Новите приоритети са подробно изложени в документи, публикувани от еврокомисаря за развитието Андрис Пиебалгс, който управлява около 20 % от помощите на Европейския съюз (ЕС е най-големия дарител в света с отпуснати безвъзмездно около 53 милиарда евро годишно). Целта е да сме сигурни, че всяко евро стига до онези, които имат най-голяма нужда от него и да направим така, че европейската помощ да остане най-ефикасната, посочва Пиебалгс. Брюксел реши да увеличи обема и дела на помощта, отпускана на страните, които имат най-голяма нужда от нея и където ЕС може да има реален принос, за сметка на бързо развиващите се страни. Програмите за помощ за развитие в страни като Бразилия (61 млн.- евро за периода 2007-2013 г.), Китай (около 140 млн. евро за същия период), или Южна Африка (980 млн. евро), както и други страни, в които доходите на човек от населението в последните години са се увеличили, ще бъдат преразгледани към понижение. Във всяка страна помощта на ЕС ще бъде съсредоточена в най-много три отрасъла, за да се избегне разпиляване на усилията.
В бъдеще Брюксел възнамерява да даде предимство на доброто управление, социалната защита, здравеопазването и образованието, както и на екологичното земеделие и екологично чистата енергия, като целта е да се генерира устойчив растеж в полза на всички и да се стимулира развитието на конкурентен местен частен сектор, посочва Еврокомисията.
По-съществена част от европейската помощ ще бъде отпускана чрез новаторски финансови инструменти, като "смесването на заеми и дарения или други механизми за финансиране чрез дялово участие, за да се постигне лостов ефект върху другите ресурси и така да се увеличи ползата от инвестираните средства. През следващите месеци новите приоритети ще се прилагат съобразно всеки индивидуален случай в полза на предефинирането на действащите програми. По-късно те ще обхванат цялостната политика за европейска помощ за следващия финансов период - 2014- 2020 г.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg