EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ердоган нападна Централната банка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ердоган нападна Централната банка

mail12:30 | 28.05.2014прегледи 1184 коментарикоментари 0


Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган критикува решението от миналата седмица на централната банка да намали основния лихвен процент с 50 базисни пункта, като добави, че сегашното ниво от 9,5% на едноседмичната репо лихва е грешка, съобщава ДПА, като се позовава на турските медии. Централната банка в Анкара понижи на 22 май основния лихвен процент с 50 базисни пункта до 9,5%, след като го повиши до 10% през януари.
Подигравате ли се с мен?, е заявил Ердоган в самолета на връщане от Германия в отговор на въпроси на журналисти за предприетото от централната банка понижение на основния лихвен процент. ДПА отбелязва, че турският премиер иска лихвите да бъдат намалени до около 4,5%.
Премиерът оставя впечатление, че се опитва да повлияе върху решенията на централната банка, която преди четири месеца увеличи повече от два пъти основния лихвен процент, за да защити турската лира.
Анализаторите от банковия сектор също отправиха критики срещу действията на централната банка, отчасти заради това, че инфлацията остава около 10%, което е далеч над поставената цел. Някои анализатори предполагат, че централната банка може да намали още повече лихвите на следващи заседания на комитета по паричната политика. Ердоган, който иска да запази високо ниво на икономически растеж преди очакваната си кандидатура за президентските избори през август, призова миналия месец за понижаване на лихвата, като заяви, че победата на местните избори на неговата управляваща партия е намалила политическата несигурност и подобен ход би дал повече увереност на инвеститорите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg