EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ердоган има сериозен проблем. С алкохола.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ердоган има сериозен проблем. С алкохола.

mail18:10 | 30.11.2020прегледи 1230 коментарикоментари 0


Ердоган има сериозен проблем с алкохола. При това турският държавен глава изобщо не консумира алкохол. Нещо повече: в целия президентски дворец с неговите над 1000 помещения цари строга забрана за консумация на алкохол. Още преди години Ердоган обяви, че повелите на Аллах забраняват консумацията на алкохолни напитки. По онова време неговата партия тъкмо беше приела закон, ограничаващ консумацията на алкохол на публични места и рекламите на алкохолни напитки.

"Чудодейно питие, превръща те в поет"

Изобщо: ако зависеше от Ердоган, цяла Турция отдавна щеше да е станала зона, свободна от алкохол, а турците щяха от сутрин до вечер да пият само айрян, който, според разбиранията на Ердоган, е единствената турска национална напитка. Мнозина турци обаче са на съвсем друго мнение. Според тях, националната напитка на Турция е анасоновата ракия, която обаче напоследък взима все повече жертви - заради различните видове ментета, при които ракията се смесва с по-евтин алкохол от дезинфектанти и почистващи препарати.

Страстта на турците към алкохола има дълбоки корени - страната е все пак наследничка на Османската империя, където алкохолните напитки са били високо ценени. Основателят на турската република Кемал Ататюрк също е бил ценител на ракията. „Какво чудодейно питие, превръща те в поет“, бил казал Ататюрк, който през 1938 година умира от цироза на черния дроб.

За да откаже сънародниците си от алкохолните увлечения, Ердоган постоянно повишава акцизите. Откакто е на власт, цените на ракията са се увеличили с цели 2000%. Една бутилка струва междувременно колкото една десета от минималната турска заплата. „Бутилка ракия се облага с 234% акцизи, а при покупката на едно кенче бира, което струва 10 лири, цели 6 лири отиват за данъци“, изчислява турският опозиционен политик Йозгур Йозел.

Но тъкмо в сегашните времена на икономическа криза държавният бюджет спешно се нуждае от парите, събирани благодарение на алкохолния акциз. И така се случва нещо парадоксално: тъкмо държавата на Ердоган се превръща в данъчен алкохолик, отбелязва иронично Йозел.

Контрабанда и опасни ментета

Високите цени не отказват турците от алкохола: вместо да спрат да пият ракия, много от тях са започнали сами да си я произвеждат. Особено Измир се прочу като столица на алкохолните ментета. Това развитие има обаче и тъмна страна: само за една седмица през октомври 60 души в Турция починаха в резултат от употребата на ментета.

И още едно следствие от неимоверно високите цени на алкохола: турците все по-често се ориентират към контрабанда, а немалка част от нелегално внасяния алкохол пристига от България./DW


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg