EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ердоган изтегли държавни депозити от Банк Асия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ердоган изтегли държавни депозити от Банк Асия

mail08:45 | 24.01.2014прегледи 1176 коментарикоментари 0


Турската ислямска банка Банк Асия заяви, че е устояла на масовото теглене на депозити, което според твърдения в медиите е било организирано от поддръжници на правителството като  ответна реакция срещу корупционния скандал, за който се обвинява влиятелен ислямски проповедник, предаде Ройтерс. Турските медии съобщават, че държавни компании и институции, верни на премиера Реджеп Тайип Ердоган, са изтеглили през последния месец 4 милиарда лири /1,79 милиарда долара/, което представлява около 20 процента от общия размер на  депозитите на банката, за да се опитат да ликвидират финансовата институция. Правителството е отклонило коментар по темата. Главният изпълнителен директор на Банк Асия Ахмет Беяз  посочи в интервю за Ройтерс, че учредителите на банката включват привърженици на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който според правителството стои зад започналато през декември  разследване за корупция, насочено срещу лица, близки до властта. Ахмет Беяз заяви обаче, че банката не е изложена на риск. Изтеглените допозити са значителна сума, но нови депозити на стойност над половината от тази сума бяха вложени в банката, което ни позволи да запазим нашата ликвидност, посочи Беяз, посочва БТА.
Той уточни, че депозитите са дошли от обикновени граждани, поддържници на банката.
Беяз подчерта, че макар да е привърженик на живеещия в САЩ проповедник, неговата банка не принадлежи към мрежата на движението на Гюлен. Той посочи, че нейните учредители включват
хора, близки до движението. Ердоган реагира гневно на разследването за корупция, което осъди като опит за "съдебен преврат", който според неговите поддръжници е организиран от движението на Гюлен. Ердоган обвинява движението на Гюлен, което дълго време бе негов съюзник, че стои в основата на "заговор" за сваляне на правителството в навечерието на общинските избори през март и президентските през август. Като реакция на разследването правителството предприе безпрецедентна чистка в полицията и сред магистратите в страната. Беяз се въздържа да посочи каква сума пари са били изтеглени от банката, но увери, че банката има добри позиции от гледна точка на ликвидност. Депозитите на Банк Асия в края на третото четиримесечие на 2013 г. са възлизали на 19,5 милиарда лири.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg