EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП:Растеж и заетост приоритети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП:Растеж и заетост приоритети

mail12:15 | 29.01.2013прегледи 542 коментарикоментари 0


Членове на Европейския парламент и на националните парламенти си дадоха среща в Брюксел, която се продължи до 30 януари. Поводът - консултации във връзка с ежегодния цикъл на координация на икономическите политики на страните-членки в ЕС, известен като Европейски семестър. ЕП от дълго време настоява, че демократичната легитимност на процеса и доверието на хората в него изискват по-сериозното участие на парламентите във вземаните решения.
Конференцията цели да помогне на депутатите в Европейския парламент да разберат по-добре икономическите проблеми в страните-членки и да запознае членовете на националните парламенти с европейския контекст и приоритети.
Програмата
Европейските политически групи проведоха срещи с депутатите в националните парламенти, които се числят към тяхното политическо семейство, преди официалното начало на конференцията във вторник сутрин. Днес следобед са предвидени паралелни заседания на комисиите по бюджети, заетост и по икономически въпроси, на които ще бъдат разисквани различни аспекти на процеса.
Събитието приключва в утре сутрин със заключителни изявления на председателя на ЕП Мартин Шулц, на председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу, на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и на председателя на ирландския парламент Шон Барет.
Европейският семестър
Европейският семестър представлява ежегоден цикъл на координация на икономическите политики, който е въведен през 2011 г. в отговор на кризата. Той започва с публикуването от страна на Европейската комисия на Годишен обзор на растежа, който предлага приоритети и идентифицира рискови страни. Страните-членки одобряват приоритетите на среща на върха през пролетта.
След това страните-членки представят на Комисията плановете си за действия по приоритетите. Комисията оценява плановете и прави конкретни препоръки, които потенциално могат да имат сериозни последствия за данъчната структура, трудовото законодателство или условията на пенсиониране в отделните страни. Препоръките след това трябва да бъдат официално одобрени в Съвета.
Към момента Европейският парламент има консултативна роля по процеса, но предвид на потенциалния му ефект върху обществените политики, провеждани в страните-членки, депутатите биха искали по-силен демократичен контрол и по-активно участие на парламентите и на гражданското общество.
Източник: Европейски парламент


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg