EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП:Пилотна фаза на "проектни облигации"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП:Пилотна фаза на "проектни облигации"

mail13:00 | 06.07.2012прегледи 484 коментарикоментари 0


Европейските депутати дадоха зелена светлина за начало на пилотната фаза на "проектни облигации" - първите съвместни заеми за финансиране на големи инфраструктурни проекти в Европа чрез Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), предаде Франс прес. Тези облигации ще бъдат гарантирани с 230 милиона евро от европейския бюджет и участие от ЕИБ и ще послужат за привличане на инвестиции от около 4,5 милиарда евро за инвестиции чрез мултипликационен ефект, посочи пред евродепутатите президентът на ЕИБ Вернер Хойер.
Вотът на депутатите, които подкрепиха проекта с много голямо мнозинство, е въз основа на споразумението на правителствата на 27-те. Тези облигации са включени в 120-те милиарда, с които разполага Пактът за растеж, одобрен миналата седмица на срещата на върха в Брюксел.

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен отбеляза, че това е "ефикасен начин да се използва европейският бюджет за набиране на частни инвестиции". Принципът на пилотната фаза има за цел да се направи проверка на концепцията и да се покаже на пазарите и на гражданите, че той функционира, подчерта той. Според Вернер Хойер "ще има огромни нужди от инвестиции в близките години" в Европа, която е изправена пред "спешната необходимост да даде нов тласък на икономиките, да сложи край на нарастването на безработицата и да съхрани ролята и позицията на ЕС в света".
Проектните облигации имат предимството, "че не натежават допълнително на националните бюджети или на суверенните дългове", допълни той, подчертавайки, че това е нов инструмент, който се прибавя към вече съществуващите. Приоритет ще имат инвестициите за развитие на енергийната сигурност, достъпът до цифрови мрежи и устойчива транспортна инфраструктура, уточни президентът на ЕИБ.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158