EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕП:Нови правила за ДДС при МСП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП:Нови правила за ДДС при МСП

mail15:37 | 15.01.2020прегледи 1313 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Нови правила за улесняване на администрирането на ДДС и подобряване на трансграничната търговия за МСП, одобриха евродепутатите плановете за намаляване на бюрокрацията за малки и средни предприятия при спазване на правилата за ДДС.

Инициативата, оглавявана от Европейския парламент , има за цел да реформира правилата за ДДС, приложими за малкия бизнес, с оглед намаляване на административната тежест и разходите за спазване на МСП и допринася за създаването на благоприятна фискална среда към растежа на МСП и развитието на трансграничната търговия.

Изчислено е, че разходите за счетоводно отчитане на ДДС за малките предприятия ще бъдат намалени с 18% от 68 милиарда до 56,1 милиарда евро в Европейския съюз, докато трансграничната търговия за малки предприятия може да се увеличи с 13,5%.

Макар настоящата схема да предвижда, че освобождаването от ДДС за малките предприятия е достъпно само за национални оператори, предложената реформа ще позволи подобно освобождаване от ДДС да се прилага за малки предприятия, установени в други държави-членки.

Измененото предложение за директива предвижда малките предприятия да могат да се възползват от опростени правила за съответствие, ако годишният им оборот не надвишава прага, определен от съответната държава-членка. Този праг за конкретната държава не може да надвишава 85 000 EUR.

При определени условия малките компании от други държави-членки с трансгранична дейност, ако не надвишат този праг, също биха могли да се възползват от опростения режим, при условие че общият им годишен оборот в целия Съюз не надвишава 100 000 EUR.

Разпоредбата за „единствен прозорец за МСП“ („One Stop Shop“) и по-нататъшните подробни разпоредби относно административното сътрудничество за обмен на информация между държавите-членки са в съответствие със становището на Европейския парламент по това предложение.

Новите правила ще се прилагат от 1 януари 2025 г.

Депутатите одобриха текста, предложен от държавите-членки, с 592 гласа „за“, 22 „против“ и 51 въздържали се.

Заден план

Законодателството е в процес на разработка от 2018 г., като Парламентът вече изрази същественото си становище през септември същата година. След това Съветът прие позицията си през ноември 2019 г. и реши отново да се консултира с Европейския парламент относно позицията си, тъй като съществено се различава от първоначалното предложение на Комисията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg