EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП:Без фосфати в перилните препарати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП:Без фосфати в перилните препарати

mail09:30 | 14.12.2011прегледи 519 коментарикоментари 0


Почистващите препарати за пералните и за съдомиялните машини няма да съдържат вредните за околната среда фосфати, според новото законодателство, което предстои да бъде гласувано в сряда в Европейския Парламент. Целта е по-добро качество на водите и защита на водните организми.Фосфатите се използват в перилните и почистващите препарати за омекотяване на водата с цел по-ефективно почистване. Но изхвърлени в езерата и реките, те спомагат за разпространението на водорасли, което от своя страна е убийствено за рибите и други видове, тъй като им отнема необходимия кислород.
Нови правила от 2013 година
От януари 2013 година фосфатните съставки в почистващите препарати ще бъдат разрешени само ако не надхвърлят 0,5 g за стандартно зареждане на перална машина. Тези изисквания ще важат за съдомиялни машини от 2015 година. Докладчикът на ЕП Bill Newton Dunn (АЛДЕ, Великобритания), заяви : "Вярно е, че в сравнение с праховете за пране, няма толкова голям напредък при създаването на препарати за миялните, които да са хем ниски на фосфатно съдържание, хем ефикасни. Независимо от това формули без фосфати вече са на разположение на пазара, непрекъснато се правят и иновации..."
Перилните препарати : основен източник на фосфати
Въпреки че някои държави-членки вече въведоха някои ограничения за употребата на фосфати, допустимите граници на вредните елементи варират, освен това някои страни разчитат на доброволните действия на производителите за намаляване на фосфатите. Вредите са големи за качеството на водите в някои райони, например Балтийско море и река Дунав. Перилните и почистващите препарати са третият по-големина източник на фосфати за водите след селското стопанство и канализацията, макар че вече има създадени алтернативни съставки за омекотяване на водата.

 

 


Тагове: препарати, ЕП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047