EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП:30 дни за забавени плащания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП:30 дни за забавени плащания

mail15:50 | 20.10.2010прегледи 614 коментарикоментари 0


Европейският парламент (ЕП) днес прие нови правила за забавените плащания по търговски сделки, съобщи българската пресслужба на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП.
Според общото правило срокът за държавния и частния сектор за плащане по сделки за услуги или стоки ще бъде 30 дни.

В контекста на настоящата икономическа криза забавените плащания за услуги или стоки могат да доведат до фалит някои компании с натрупани закъснели вземания. За да подкрепи малките и средни предприятия в Европа, които са особено уязвими спрямо закъснели плащания от клиенти, преговарящите от ЕП успяха да постигнат със Съвета споразумение за обновяване на директивата за забавените плащания, която да затегне сериозно правилата за сроковете.
"В резултат на световната финансова и икономическа криза и намаляването на възможностите за банково финансиране все повече компании срещат затруднения в събирането на сумите, дължими им от техни търговски партньори. Затова беше важно ЕП и Съвета да постигнем съгласие на първо четене, за да подпомогнем по-бързото възстановяване на бизнеса и особено малките и средни предприятия", коментира българският евродепутат Илиана Иванова от Групата на ЕНП (ГЕРБ). "При изготвянето на директивата имах възможност да консултирам българския бизнес, който подчерта като особено подходящи предвидените правила, а те определено ще имат дисциплиниращо действие", добави Илиана Иванова.
Според данни на Българската стопанска камара повече от една четвърт от общите задължения на предприятията от нефинансовия сектор към доставчици и клиенти са с просрочени плащания и този дял непрекъснато нараства в последните години. Приетите правила дават гъвкавост на фирмите при договаряне на сроковете, регулира се процедурата за приемане и проверка, както и наказателните лихви при забавени плащания.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg