EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП поставя условия за бюджета на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП поставя условия за бюджета на ЕС

mail15:00 | 25.11.2010прегледи 367 коментарикоментари 0


Европейският парламент постави официално условията си за споразумение по бюджета на ЕС за 2011 година, който все още е блокиран поради разногласия с правителствата за бъдещото финансиране на 27-членния съюз, предаде Франс прес.
В резолюция, приета днес с много голямо мнозинство, европейските депутати изразяват готовност да улеснят споразумението, но при някои условия.
В текста се настоява за "участие на ЕП в процедурата на преговори за бъдещите финансови перспективи, чрез участие на евродепутатите в необходимите съвещания, както и провеждане на редовни разисквания" с правителствата и Европейската комисия.
Европарламентът иска също така да има известна гъвкавост "за 2011 година и следващите години", за да могат да се финансират проекти, чиято цена се е оказала по-висока от предвиденото, както стана със системата за сателитна навигация Галилео и експерименталния термоядрен реактор Iter.
Парламентът иска и да бъдат поети ангажименти както от ЕК, така и от правителствата, че ще има дебати по "съществени предложения за собствените ресурси" на ЕС.
В момента европейският бюджет се захранва главно от вноски на страните членки, които с неохота посягат към портфейлите си в период на криза, отбелязва АФП.
Парламентът, който доби нови бюджетни правомощия по силата на Лисабонския договор, преразглеждащ организацията на европейските институции, тази година за пръв път трябва да даде зелена светлина за приемането на бюджета на ЕС. Той се съгласи с искането на правителствата да се ограничи увеличението на разходите до 2,91 на сто спрямо миналата година, но в замяна настоява за гаранции за бъдещо увеличение, с което страните членки не са съгласни.
Тази точка провали преговорите миналата седмица.
Европейската комисия трябва да представи новия проектобюджет до 1 декември. Целта е да се постигне съгласие преди края на годината.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg