EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕП поздрави България за европредседателството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП поздрави България за европредседателството

mail13:57 | 03.07.2018прегледи 1235 коментарикоментари 0


Брюксел/Страсбург, кор. на БТА Николай Желязков
     Европейският парламент днес единодушно поздрави България за постиженията от приключилото преходно председателство на Съвета на ЕС.
     Манфред Вебер (Европейска народна партия) отбеляза, че през януари евродепутатите са стискали палци, а днес отчитат фантастични резултати от председателството. Европа напредна значително благодарение на българското председателство, вие укрепихте ЕС, посочи той. Вебер призова България да бъде приета в Шенген, защото е показала, че заслужава и защото така е честно. Той определи председателството като силно.
     Ерик Андрийо (социалисти и демократи) изрази поздравления и отбеляза постигнатия напредък в много области. Работата по въпроса за Западните Балкани бе забележителна, браво за подхода и вложената енергия, добави той.
     Ангел Джамбазки (европейски реформатори и консерватори) коментира, че съвсем очевидно техническата подготовка на председателството е била отлична. Няма българин, който да не разбира важността да няма граница между Охрид и Черно море. Поздравявам ви за политиката на правителството за запазване на баланса в ЕС - недопускането на наказания за Полша и Унгария, обърна се той към премиера Бойко Борисов. Поздравявам ви, че защитихте политиката срещу незаконната миграция, неприлагането на несправедливите клаузи в правилата от Дъблин - няма причина да плащаме чужди сметки, не сме били колониална държава, експлоатирала чужд труд, допълни той.
     Илхан Кючюк (АЛДЕ) заяви, че режисираните аплодисменти пречат на анализа. Председателството възроди позабравени европейски политики. Няма как да не поздравим подхода за Западните Балкани, не трябва да забравяме Косово и Босна и Херцеговина. България получава поздравления, но не и ясна покана за еврозоната, не получихме потвърждение за Шенген. Страната ни може да се гордее с приноса към съвременната цивилизация, но няма как да се гордеем, че първи в Европа овластихте крайния национализъм, коментира той.
     Ска Келер (Зелени) отбеляза, че в Европа остават нерешени въпроси в последните шест месеца, но за това не е виновна България. Наистина ви поздравявам за Западните Балкани. България е толкова богата на природни красоти, трябва да направим всичко да ги запазим, правителството трябва да се бори с корупцията - предизвикателство пред много държави, нужен е медиен плурализъм. Надявам се скоро да пътуваме до България без гранични проверки, заяви Келер.
     Премиерът Борисов отчете пред евродепутатите като най-голям успех на председателството постиженията по темата за Западните Балкани. Не може да има мир и просперитет на континента, без Европа да бъде обединена, посочи той. Премиерът определи като исторически момент постигнатото споразумение между Скопие и Атина за името на Македония на срещата в София през май. По неговите думи следващата голяма стъпка е била решението на Съвета на ЕС в Люксембург за готовност за предприсъединителни преговори с Македония и Албания. Борисов отбеляза, че България е дала личен пример със сключването на споразумение за добросъседство с Македония.
     Прагматични сме, работихме много за свързаността на региона, гражданите трябва да видят реалните резултати в своето всекидневие. Постарахме се да бъдем честни посредници. Предложихме и организирахме срещата във Варна, възстановихме диалога с Турция, посочи министър-председателят.
     Той отбеляза, че председателството е вложило много усилия за промяна на правилата от Дъблин. Не оставихме камък непоместен, заяви Борисов. Горд съм, че успяхме и за пореден път Европа показа, че може да намира единни решения. Постигнахме резултати в името на по-доброто бъдеще на Европа. Търсихме консенсус дори когато имаше големи противоречия, заяви премиерът.
     Борисов коментира, че сложната външна обстановка е повлияла на българското председателство - отношенията със САЩ, преговорите с Лондон, събитията в Африка, тероризмът. България ще продължи да гледа напред и да работи за Шенген и еврозоната. Показали сме, че сме лоялен партньор и сме търпеливи. Вярвам в дипломацията и съм против практиката да се налага вето на европейските решения, посочи премиерът.
     Никога не съм казвал, че сме безгрешни, а едва ли има такива в Европа. Стараем се да опазваме околната среда, направихме нов орган за борба с корупцията, надявам се тази тема да отпадне от дневния ни ред. Винаги съм твърдял, че България има уникален етнически модел. Волята на българския народ ни подреди по начина, по който управляваме. Упреците и боричканията са нормални в политиката, но не трябва да даваме шанс да изникне противопоставяне между българските граждани с различна религия, постоянно съм нащрек. Положихме огромни усилия с главния преговарящ на ЕС за напускането на Великобритания Мишел Барние, опитахме се максимално да постигнем нормален развод. Надявам се на здравия разум да постигнем споразумение, което да защитава правата на британците и на гражданите на ЕС, заяви министър-председателят.
     Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи българското председателство като много успешно. Прекрасна работа, благодаря. Беше удоволствие да се работи с българското председателство. Изградихте мостове, събрахте хората заедно, постигнахте резултати. Успяхте в трудни условия да водите добре работата, включително по трудни за вас въпроси като изпращането на работници в чужбина. Постигнахте ключов пробив за Западните Балкани въпреки първоначалното решение в този мандат на институциите на ЕС да няма разширяване. Отлична работа, Бойко, коментира Юнкер.
     Той добави, че никога инцидентът, съпътствал началото на днешния дебат, не би се случил в присъствието на германския канцлер или на френския президент. В началото на заседанието звукът в залата изчезна и се наложи 40 минути всички да изчакат отстраняването на повредата. Председателят на ЕП Антонио Таяни обясни, че евродепутати, съпричастни със стачката на преводачите в ЕП, са препречили пътя на техниците и така днес цялата програма на институцията ще се движи с поне половин час закъснение.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4139