EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП подкрепя ядреното споразумение с Иран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП подкрепя ядреното споразумение с Иран

mail12:05 | 13.06.2018прегледи 1922 коментарикоментари 0


В пленарен дебат депутатите призоваха ЕС да продължи да се придържа към международното споразумение, което спира развитието на ядрени оръжия от Иран.

Евродепутати обсъдиха последиците и отговора на ЕС на решението на президента на САЩ да се оттегли от ядреното споразумение с Иран. Евродепутатите дискутираха темата с върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Федерика Могерини.

Акценти от изказванията:

Ръководителката на външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви, че позицията на ЕС не се е променила: „Ядреното споразумение прави Европа по-сигурна, предотвратява надпревара в ядреното въоръжение в Близкия Изток, носи икономически ползи на хората в Иран и отваря нови ценни, макар и трудни, канали за дипломация и диалог.“

Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия) посочи, че споразумението е верният път в отношенията с Иран: „Според информация на Международната агенция за атомна енергия „няма ясни индикации“ за подновяване на атомната програма на Иран. Ние смятаме, че това се дължи на споразумението и затова ни е толкова трудно да приемем причините за решението на САЩ.“

Виктор Бощинару (С&Д, Румъния) заяви: „Договорът е ключов за неразпространението на ядрени оръжия и би трябвало да бъде запазен, докато е възможно. Това е важно за световния мир и сигурност и е в интерес на международната общност, включително САЩ и Иран.“

Чарлз Танък (ЕКР, Великобритания) разкритикува решението на президента Тръмп: „Не трябва да позволяваме един лошо информиран президент - противник на мултилатерализма, да унищожи едно споразумение, което в основата си има стремеж да запази по-мирен свят“.

Мариете Схаке (АЛДЕ, Холандия) подчерта, че ЕС трябва да взема свои собствени решения: „Ние просто не можем да приемем, че Вашингтон ще казва към какви санкции трябва да се придържат европейските компании“.

Клаус Бухнер (Зелени/ЕСА, Германия) изрази загриженост от последиците от решението на САЩ: „Ако Европа последва волята на президента Тръмп и наложи отново санкции спрямо Иран, Иран ще поднови производството на ядрени оръжия и ще има надпревара във въоръжението в Близкия Изток.“

Корнелия Ернст (ЕОЛ/СЗЛ, Германия) заяви: „Споразумението с Иран относно ядрените въпроси трябва да бъде запазено. Ние не можем да позволим допълнителна ескалация на напрежението и конфликти в Близкия Изток.“

Фабио Касталдо (ЕСПД, Италия) каза: „Смятам, че решението на САЩ да се оттегли едностранно от споразумението е историческа грешка. Абсолютно убеден съм, че е наш дълг да направим всичко възможно да защитим споразумението, макар че може би нямаме средствата да успеем“.

„Трябваше да имаме втори план, в случай че споразумението внезапно пропадне“, посочи Марио Боргезио (ЕНС, Италия). „Истината е, че големите компании в автомобилния сектор и в петролния сектор изоставят Иран, а това може да има геополитически последици и последици за сигурността, които носят огромни заплахи за света“.

Както е известно в началото на май американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще оттегли страната си от ядреното споразумение с Иран, което беше подписано по време на мандата на предшественика му Барак Обама. Наричайки я „разлагаща се и гнила“ Тръмп заяви, че тази сделка е „срам“ за него „като гражданин“ на САЩ.

Тръмп възнамерява да възстанови икономическите санкции срещу Иран, които бяха отменени след подписването на сделката.

В отговор Иран обяви, че се готви да рестартира обогатяването на уран, което е ключът към производството на ядрена енергия и оръжия. Президентът Хасан Рохани каза: „САЩ обявиха, че не спазват ангажиментите си. Наредих на иранската Организация за атомна енергия да бъде готова да започне обогатяването на уран на индустриални нива“. Той каза, че ще „изчака няколко седмици“, за да говори със съюзниците и останалите страни, подписали споразумението.

Американското министерство на финансите обяви, че икономическите санкции няма да бъдат повторно наложени на Иран веднага.

 ЕС е единен в подкрепата си за ядреното споразумение с Иран, докато други проблемни въпроси, като подкрепата на Иран за сирийския режим или програмата за балистични ракети, трябва да бъдат решавани чрез други средства, заявява председателят на Комисията по външни работи на ЕП Дейвид Макалистър.  Евродепутатите могат да потърсят допълнителни обяснения за това как повторното въвеждане на санкции от страна на САЩ може да се отрази върху сделките, сключени между Иран и някои европейски компании (като Total или Airbus). Самите те поискаха защита от правителствата си срещу евентуални американски санкции.

Припомняме, че през юли 2015 г. Иран и шест държави (Франция, Германия, Обединеното кралство, Китай, Русия и САЩ) заедно с ЕС подписват Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) – ключово споразумение, което трябва да гарантира, че ядрената програма на Иран ще остане мирна в замяна на премахването на рестриктивни мерки срещу страната.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg