EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП подкрепи национална политика за ГМО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП подкрепи национална политика за ГМО

mail09:10 | 06.07.2011прегледи 559 коментарикоментари 0


ЕП подкрепи днес на първо четене на сесията си в Страсбург предложението държавите от ЕС да имат свободата да ограничават или забраняват отглеждането на генетично модифицирани организми (ГМО), като използват и екологични причини за подобна забрана. Това съобщи българската пресслужба към ЕП.
Предстои предложението да бъде разгледано от Съвета на министрите на ЕС. Ако Съветът успее да постигне обща позиция, това споразумение ще даде на страните и регионите правото да не отглеждат ГМО, ако решат, коментира докладчикът Корин Лапаж, цитирана в съобщението. ЕК предлагаше държавите от ЕС да получат възможност да забраняват отглеждането на ГМО, но не и на екологични основания или заради заплаха за общественото здраве. С днешното си решение парламентът пренебрегна становището на комисията и позволи  забраната за ГМО да бъде мотивирана с желанието за запазване на биоразнообразието или когато някоя държава прецени, че липсват достатъчно данни за възможни отрицателни отражения върху околната среда.
Евродепутатите приемат, че социално-икономическото въздействие трябва също да бъде основателна правна причина за забрана на ГМО. Според тях държавите трябва да вземат мерки за предотвратяване на заразяването на обикновени или органични  култури от ГМО култури, както и да гарантират, че отговорните заподобни инциденти ще носят финансова отговорност.В момента в ЕС е разрешено отглеждането на само два вида ГМО - царевица MON810 и картофи Амфлора за производство на
нишесте. Въпреки че някои държави от ЕС са разрешили отглеждането на тези култури за търговски цели, в повечето страни от Общността не се отглеждат ГМО. Австрия, Франция, Гърция, Унгария, Германия и Люксембург са задействали т. нар. "предпазна клауза" съгласно действащата директива от 2001 г., която изрично забранява отглеждането на някои видове ГМО, се посочва в съобщението.


 


Тагове: ГМО, държави
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg