EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕП одобри нов пакет зелени облигации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП одобри нов пакет зелени облигации

mail18:35 | 07.03.2023прегледи 1137 коментарикоментари 0


Преговарящи от страните членки на ЕС и Европейския парламент (ЕП) са се споразумели за нов етикет за зелени облигации, за да се справят с така наречения "грийнуошинг" на финансовите пазари, предаде ДПА.

Целта на новия стандарт е да облагодетелства емитентите и инвеститорите, каза шведската министърка на финансите Елизабет Свантесон.

"Емитентите ще могат да покажат, че финансират легитимни зелени проекти", заяви Свантесон, която представлява Швеция, която понастоящем председателства ЕС.

"Инвеститорите, купуващи облигациите, ще могат по-лесно да оценяват, сравняват и да се убедят, че инвестициите им са устойчиви, намалявайки свързаните с грийнуошинга рискове", отбелязва тя.

"Грийнуошинг" е подвеждащото представяне на нещо като екологично. Изискванията за устойчив финансов стандарт са свързани с така наречената таксономия на ЕС, която съставя списък с райони и сектори за инвестиции за борба с климатичните промени.

Допълнително ще бъде създадена надзорна рамка за външни одитори на зелени облигации. Предвижда се и определена степен на гъвкавост за районите, които все още не са покрити от таксономията. 

Етикетът "създава златен стандарт, към който зелените облигации могат да се стремят", каза нидерландският евродепутат Пол Танг, главен преговарящ за ЕП.

"Етикетът гарантира, че събраните пари ще се използват за "зелени дейности", а облигациите се проверяват от професионални и независими трети страни“, заяви Танг. Той подчерта, че критериите на ЕС за зелени облигации са първия подобен законодателен акт в световен мащаб.

Споразумението трябва да бъде одобрено с гласуване в Европейския парламент и от страните членки. То ще се прилага една година след влизането си в сила. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg