EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП иска да забрани руския втечнен газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП иска да забрани руския втечнен газ

mail10:01 | 16.04.2024прегледи 663 коментарикоментари 0


Европейският парламент гласува за приемане на правила, позволяващи на европейските правителства да забранят вноса на руски втечнен природен газ (LNG), като не позволяват на руски фирми да резервират капацитет за газова инфраструктура, съобщава Ройтерс. 

Преди време ЕС наложи санкции върху вноса на руски петрол и въглища по море. Европейският съюз обаче избягва налагането на санкции срещу руския газ, на който някои членове разчитат много, отбелязва агенцията.

Като заобиколно решение, новата газова политика има за цел да установи законен път за правителствата да блокират доставките на руски газ за техните страни, въпреки че досега нито един голям вносител не е посочил, че ще го използва.

Новите правила на газовия пазар на ЕС позволяват на правителствата временно да спрат руските и беларуските износители на газ да наддават за капацитет на инфраструктурата, необходима за доставка на тръбен газ и на втечнен природен газ в Европа.

Русия намали доставките на газ по тръбопроводи за Европа след нахлуването си в Украйна през 2022 г., свивайки основния маршрут за руски доставки до Европа. 

Руският LNG обаче продължава да влиза в Европа, най-вече през пристанища в Испания, Белгия и Франция, като тези държави не са потвърдили, че ще използват новата законова възможност. Доставките на руски втечнен природен газ за Европа са се увеличили миналата година до 22 милиарда кубични метра спрямо около 16 млрд. куб. метра през 2021 г., според анализ на ЕК.

Говорител на испанското министерство на енергетиката каза, че страната подкрепя общата позиция на ЕС за забрана на руския LNG, тъй като ако Испания направи това сама, руските фирми биха могли просто да изпратят горивото си до други пристанища на ЕС, съобщава Ройтерс.

Министърът на енергетиката на Белгия пък каза, че правителството анализира закона и неговите условия, които включват, че ограничаването на вноса на руски газ не може да наруши газовите потоци между страните от ЕС. Белгия реекспортира голяма част от руския LNG, който получава, в други страни, напомня агенцията.

Министерството на финансите на Франция не отговори веднага на искане за коментар.

Голямо мнозинство от страните от ЕС трябва да одобрят политиката, преди да влезе в сила - стъпка, която се очаква да приеме закона без промени.

Санкциите се нуждаят от единодушно одобрение от страните от ЕС, но Унгария обеща да блокира забраната за внос на руски газ. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg