EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП и ЕС с промени за бялата техника

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП и ЕС с промени за бялата техника

mail15:25 | 07.02.2024прегледи 404 коментарикоментари 0


Представители на страните от Европейския съюз и на Европарламента са постигнали предварително споразумение за приемане на законодателство в защита на правата на потребителите, които са си купили битови електроуреди. Това съобщиха белгийското председателство на Съвета на ЕС и германският евродепутат Рене Репаси, цитирани от ДПА.

Споразумението предвижда да бъде удължена с една година законовата гаранция за ремонтираните уреди, най-вече за бялата техника. Производителите на битови електроуреди няма да имат право да отказват тяхната поправка. 

Независимите сервизи за ремонт на тези уреди ще получат правото на по-добър достъп до резервни части.

Целта на договореността е потребителите по-скоро да носят уредите си за ремонт в сервиз, отколкото да си купуват нови. По този начин ще бъдат насърчени практиките на "по-устойчиво потребление" в страните от Евросъюза, посочва ДПА.

Споразумението обхваща популярни домакински уреди, сред които перални машини, прахосмукачки и дори смартфони, се казва в изявление на Европейския парламент. То не включва редица продукти, като например аудио слушалки или мебели, но с течение на времето към него може да бъдат добавени още продукти.

Европейският парламент и страните от ЕС предстои да приемат директива, базирана на това споразумение. След като тя бъде публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз, всяка държава от Евросъюза трябва в срок от 24 месеца да я транспонира (включи) в националното си законодателство. 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg