EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕП : По-малко олово в PVC

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП : По-малко олово в PVC

mail07:40 | 19.02.2020прегледи 1166 коментарикоментари 0


Европейският парламент  наложи  вето на предложение на ЕК, което би позволило по-голямо съдържание на олово в рециклиран PVC.
ЕК предложи да се изменят правилата относно концентрацията на олово в PVC. Като общо правило, 0,1% олово бе позволено в  PVC, но по-високи прагове биха били разрешени за рециклиран PVC (2% в твърд PVC и 1% за гъвкав / мек PVC).
С 394 гласа „за“, 241 гласа „против“ и 13 въздържали се, членовете на ЕП  отхвърлиха предложението на Комисията.
Депутатите смятат, че предложението противоречи на основния принцип на регламента REACH, който защитава човешкото здраве и околната среда. Те припомнят, че оловото е токсично вещество, което може сериозно да повлияе на здравето, включително да доведе до необратимо неврологично увреждане, дори в ниски дози. Те смятат, че предложените от ЕК нива не съответстват на „безопасните нива“ и подчертават, че са налични алтернативи.
Следващи стъпки
Възражението на ЕП означава, че проектът няма да бъде приет от ЕК, като тя може да представи изменен проект или да представи нов.
Парламентът отдавна застъпва позицията, че рециклирането на PVC не трябва да засилва зависимостта от оловото. Европейските производители започнаха постепенно да премахват оловото в PVC през 2015 г., поради доброволния ангажимент на ЕС от PVC индустрията, малки количества  олово все още присъстват при вноса на PVC.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg