EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Е.ОН разкри над 1581 нелегално закачени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Е.ОН разкри над 1581 нелегално закачени

mail11:40 | 19.05.2010прегледи 2088 коментарикоментари 0


1581 кражби на електричество са засекли от началото на тази година до сега от електроразпределителното дружество Е.ОН на територията на област Варна, съобщи в. Позвънете. За цялата 2009 година броят на установените случаи на нерегламентирано потребление на ток е бил 4735.
Е.ОН България многократно е заявявала, че ще продължава да води политика на нулева толерантност към подобни прояви и ще оказва и за в бъдеще пълна подкрепа и съдействие на органите на полицията и прокуратурата при разкриване на подобни престъпни деяния, посочиха от компанията.
Съгласно българския Наказателен кодекс за извършителите на тези престъпления е предвидено наказание до 3 години лишаване от свобода и глоба до 10 000 лева.
Само за 1 ден от компанията разкриха 10 незаконни присъединявания и то на една единствена улица - „Никола Корчев”. Мнимите техници се вързали с подръчни материали към кабелите на Е.ОН, преди да стигнат до електромера. По този начин те си черпели електричество направо от мрежата, но без това да се отразява на измервателните уреди. Има хора, които от 20 години не са плащали ток, коментираха съседите им от квартала. По техни думи в цялата схема участвали техници от електроразпределителната компания. В махалата имало няколко довереника на монтьорите, които посредничели в кражбите, знаели се и разценките - коя услуга колко струва. Ако си платиш достатъчно, могат и да ти настроят електромера да не отчита много, твърдят запознати.
От Е.ОН определиха тези твърдения като удобна версия, за да се прикрият престъпленията. Проверявали се всички сигнали за корупция на служители, но до момента никой не бил доказан. Според тях обаче, ако бяха замесени техници, те биха се постарали да прикрият малко по-добре кражбите. Кабелите, с които се отклонявало електричество, били свързани и изолирани с подръчни материали и често давали аварии.
До разкриването на крадците се стигнало след монтирането на новите - умни електромери. Освен да се пазят от физическо посегатество те имат и способността да проверяват количеството на консумирана електроенергия, обясниха от Е.ОН. В трафопоста в района е монтиран контролен електромер, с който се свързват всички измервателни уреди. Той отчита колко електроенергия се подава по мрежата, както и обратна информация за потреблението от умните електромери. Големите отклонения са гаранция за кражба, твърдят техници. Ако се установят такива, служители на Е.ОН минават с подвижна лаборатория и правят подробна снимка на подземната кабелна мрежа в района. Така лесно може да се установи къде има нерегламентирано включване. След това мястото се разкопава, за да се разкрият кабелите.
„С нас работят и дознатели, които трябва да установят кои са нарушителите. Срещу тях ще бъдат заведени дела. Кражбата на ток е криминално деяние, което се наказва със затвор до 3 г.”, припомни Анатоли Токмакчиев от управителния съвет на Е.ОН България Мрежи. Някои от засечените сега потребители са отдавнашни познайници и членове на черния списък на Е.ОН. Когато правили таблото на блока на ъгъла на „Доброволци” и „Никола Корчев”, открили цяла шина в мазето, която се ползвала, за да се краде. Вчера в блока бяха засечени 2 нерегламентирани кабела, вързани директно към мрежата. Не знаем дали всички от кооперацията крадат, коментира Токмакчиев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1138