EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергийно споразумение Франция-ОАЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийно споразумение Франция-ОАЕ

mail07:35 | 22.07.2022прегледи 909 коментарикоментари 0


Франция и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха споразумение за сътрудничество в областта на енергетиката, което гарантира доставките на нефт и природен газ от страната от Персийския залив, докато Европа се подготвя за възможността за пълно спиране на доставките на газ от Русия в отговор на санкциите заради войната в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Сделката, обявена от френското министерство на икономиката, бе сключена в момент, когато президентът Еманюел Макрон посрещна в Париж президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

В енергийният износ на ОАЕ за Франция преобладават рафинираните петролни продукти. През 2019 г. той достигна рекордната сума от 1,5 млрд. евро.

"Споразумението, което подписваме с ОАЕ, е с двойно стратегическо значение: то ни позволява да се справим с неотложните предизвикателства на енергийната сигурност в краткосрочен план, като същевременно се подготвяме за бъдеще без въглеродни емисии", посочи в изявление френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер. Министерството не огласи подробности за споразумението.

Американската агенция за енергийна информация цитира данни, според които ОАЕ притежават седмите по големина доказани запаси от природен газ в света. Страната, която се намира на източния бряг на Арабския полуостров покрай Персийския залив, е сред 10-те най-големи производители на петрол в света, като по-голямата част от петролното и газовото богатство на страната е съсредоточено в Абу Даби.

Групи за защита на правата на човека призоваха Макрон да напомни на своя колега от ОАЕ за лошото състояние на правата на човека в страната му.

„В продължение на години ОАЕ систематично потискат несъгласието", се казва в изявление на Хюман Райтс Уоч преди днешното посещение. „Активисти, адвокати, учители, студенти и лица, считани за критици, са арестувани, преследвани и задържани, а жените и ЛГБТ хората са подложени на дискриминация."

Това е първото държавно посещение на Мохамед бин Зайед Ал Нахаян в Париж от избирането му за президент на страната, обединяваща седем прозападно ориентирани емирства. Шейх Мохамед е фактическият водач на ОАЕ още от 2014 г., като през годините успя да изгради нови съюзи в Близкия изток и с Европа.

АП подчерта близките отношения между Париж и Абу Даби, припомняйки, че по време на посещението на Макрон в Абу Даби миналата година беше сключена сделка на стойност 16 милиарда евро за продажба на френско оръжие на съюзника на Париж в Залива. Сключеният с ОАЕ договор е най-големият в историята на френския износ на военна техника.

Очаква се при посещението на шейх Мохамед във Франция да бъдат подписани и други търговски и енергийни споразумения. Те включват договор между френския енергиен гигант "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) и Националната петролна компания на Абу Даби за осигуряване на енергийни доставки, казаха от министерството на икономиката.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161