EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергийно споразумение Русия-Кипър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийно споразумение Русия-Кипър

mail12:30 | 07.10.2011прегледи 609 коментарикоментари 0


Русия навлиза динамично във втория тур за предоставяне на лицензи във връзка с проучванията и добива на природен газ в изключителната икономическа зона на Република Кипър, съобщават кипърските гръцки вестници. Според източници в Никозия руски компании са започнали да проявяват голям интерес и вероятно ще се опитат да бъде постигнато енергийно споразумение за сътрудничество между Русия и Кипър на правителствено ниво. Анализатори предполагат, че този стремеж на Русия е в контекста на официалното споразумение за сключения наскоро заем в размер на 2,5 млрд. евро от Русия при годишна лихва от 4,5 на сто и срок за погасяване 4,5 години. Правителственият говорител Стефанос Стефану казал, че кабинетът е възложил на финансовия министър да предприеме всички мерки, за да осигури по-бързото влизане в сила на споразумението за заема.
По въпроса за икономическата зона на Република Кипър кипърски турски медии съобщили, че Турция нямала никакъв спор с Израел и че поради това Анкара нямала възражения към Израел да извършва проучвания в неговата икономическа зона. Анкара обаче има възражения относно споразумението между Република Кипър и Египет, подписано през 2003 г., смятат кипърските гръцки наблюдатели. Източници от турското външно министерство заявили, че Република Кипър не трябва да сключва никакви споразумения преди решаването на проблема за острова. Според тях подписаното наскоро споразумение между Турция и Северен Кипър за делимитиране на континенталния шелф не е в посока на разделението на острова, а напротив цели да подкрепи решение на проблема за Кипър.
Турция обаче предупреждава, че ако кипърската гръцка страна наруши континенталния шелф на Турция и извърши проучвания там, тогава Анкара ще има една много различна позиция. От турското министерство на външните работи не уточнявали засега какво възнамерява да прави Анкара в такъв случай. Все пак Анкара разкрива, че е в контакти с британците, на които обяснява своите позиции по въпроса за Източното Средиземноморие, пишат вестниците в Никозия.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162