EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Американци сондират до Кипър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Американци сондират до Кипър

mail18:00 | 19.09.2011прегледи 767 коментарикоментари 0


Американската компания "Нобъл енерджи" е започнала сондажи за петрол и газ по крайбрежието на остров Кипър. Това съобщи днес Солон Касинис, директор на кипърската служба за енергетика, предаде Асошиейтед прес. По думите на Касинис сондажите са започнали снощи на платформата "Афродита" в изключителната икономическа зона на Кипър, която се намира в близост до големите залежи от газ в израелските води. Проучванията, които вече са достигнали на дълбочина от 80 метра, стартират на фона на съпротивата на Турция, която не признава Република Кипър.
Малко преди това Анкара заплаши, че ще реагира незабавно в случай на сондажи за нефт и газ край острова в Средиземно море и че също ще започне проучвания.
Турският външен министър Ахмет Давутоглу определи в събота като "провокация" плановете на Кипър да започне сондажи за природен газ в Средиземно море и предупреди, че ако те продължат, Турция ще обмисли възможността да проведе собствено крайбрежно проучване заедно със Северен Кипър. Турското министерство на енергетиката отиде още по-далеч днес като съобщи, че Турция се готви да подпише с признатата единствено от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) споразумение за морските граници преди започването на сондажи в кипърските води от турската държавна петролна компания ТПАО. Подписването на споразумението се очаква да стане "възможно най-скоро", каза говорител на ведомството пред ДПА. Той добави, че все още не е известен теренът за проучванията, но той ще бъде между крайбрежието на Турция и това на Кипър. Президентът на Кипър Димитрис Христофиас призова властите в Анкара да насочат усилията си за уреждане на кипърския въпрос, а не да нарушават спокойствието в Източното Средиземноморие.
Европейската комисия също подтикна Турция днес да се въздържа от всякакви позиции и действия, които водят до допълнително разделение. Според плановете на международно признатата Република Кипър американската фирма "Нобъл енерджи" ще извършва проучвания за газ в участък с площ 1250 квадратни мили, граничещ с израелските териториални води, в който са открити големи находища на газ под морското дъно. Сондажите ще продължат четири месеца.
 


Тагове: газ, нефт
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg