EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергийно партньорство между Словения, Унгария и Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийно партньорство между Словения, Унгария и Сърбия

mail10:02 | 12.04.2024прегледи 1119 коментарикоментари 0


Словения, Унгария и Сърбия подписаха споразумение за партньорство с цел укрепване на сътрудничеството в енергийната област, съобщи сайтът „Словения таймс“.

Очаква се съвместният проект "БлуСкай" (BlueSky) да създаде нова основа за регионална търговия с електроенергия, осигурявайки по-добра интеграция на пазарите, повишаване на енергийната сигурност и стимулиране на икономическия напредък.

Обявявайки подписването на споразумението в Будапеща вчера, словенското министерство на околната среда, климата и енергетиката заяви, че "БлуСкай" е резултат от преговори и тясно сътрудничество между представители на трите национални енергийни борси.

Според ведомството консолидацията на местните пазари ще даде възможност за достъп до единна търговия в Словения, Сърбия и Унгария, което от своя страна ще укрепи единния европейски пазар и енергийния преход.

До споразумението се стигна, след като словенският национален мрежов оператор "Елес" (Eles) и сръбската компания "Електромрежа Сърбие" (Elektromreža Srbije) основаха миналия декември регионалната електроенергийна борса "Адекс" (Adex) с "Епекспот" (Epexspot), базирания в Париж организатор на пазари на електроенергия в 13 държави.

Към първата регионална електроенергийна борса за Централна и Югоизточна Европа вече се присъедини "Ейч Ю Пи Екс" (HUPX Hungarian Power Exchange), създадена през 2010 г. от унгарския мрежов оператор "МАВИР" (MAVIR)./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165