EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Енергийният съюз: осъществена визия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийният съюз: осъществена визия

mail18:35 | 13.06.2019прегледи 608 коментарикоментари 0


Комисията „Юнкер“ въведе напълно нова нормативна уредба на Енергийния съюз. С нея ЕС ще продължи да е лидер в областта на климата, тъй като амбициите му за 2030 г. са по-големи — както по отношение на дела на енергията от възобновяеми източници и на енергийната ефективност, така и при емисиите от леките автомобили, микробусите и камионите.

Постигането на ползите

от климатичната и енергийна рамка за 2030 г. ще изисква приблизително 180 милиарда евро допълнителни годишни инвестиции между 2020 и 2030 г. Достигането на неутралност по отношение на климата ще изисква допълнителни инвестиции в диапазона 142-199 милиарда евро годишно между 2030 и 2050 г. По отношение на публичните ресурси, с плана на Юнкер 70 милиарда евро бяха инвестирани в енергийния сектор. Наред с другото, той е допринесъл за достъп до възобновяема енергия за 7,4 милиона домакинства в ЕС. Освен това за следващите години бюджетните разходи на ЕС за областта на климата ще се увеличат от 20% на 25%. И накрая, средствата от Фонда за модернизация на ЕС ще бъдат разпределени за 10 държави за подпомагане на декарбонизацията и модернизацията на енергийните системи.

За устойчиви инвестиции

Ако са необходими допълнителни публични ресурси, по-голямата част от тях ще трябва да дойдат от частни източници. Благодарение на реформата в ЕС по-високите цени на пазара на въглеродни емисии следва да помогнат за защитата на инвестициите във възобновяеми източници и други технологии, насочени към намаляване на емисиите на CO2. За да се стимулират устойчивите инвестиции, ЕК предложи серия от мерки за създаване на единна система за класификация на екологично устойчивата икономическа дейност. Това ще даде на инвеститорите по-добра информация за въглеродния отпечатък на техните инвестиции. Независимо от това, инвестирането в устойчиви продукти ще бъде неефективно, освен ако не бъде прекратено използването на изкопаеми горива, които се оценяват на 55 милиарда евро през 2016 г. В рамките на Г-20 ЕС призна необходимостта да се сложи край на тези неустойчиви инвестиции./Активни потребители


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg