EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергийната сигурност е приоритет на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийната сигурност е приоритет на България

mail14:45 | 01.10.2010прегледи 1079 коментарикоментари 0


Основната задача пред България и региона с оглед на енергийната сигурност трябва да е изграждането на интерконектори със съседите, особено с Гърция и Турция - това беше посланието на група анализатори от корпорация "Ранд", с които министър
Николай Младенов се срещна в Лос Анджелис, съобщи МВнР.
Изграждането на интерконекторите цели свързването на мрежите на страните от Балканите с останалата част от ЕС. Според "Ранд" проектът "Набуко" може дългосрочно да има икономически смисъл, като газът да се внася от Близкия Изток, например от Ирак.
"Българското правителство разглежда много внимателно всички енергийни проекти. Основната ни задача е да имаме сигурност на доставките, както и диверсификация на източниците. Именно затова интеграцията на българската енергийна система в европейската е приоритет," заяви Николай Младенов.
Анализът на енергийния пазар в САЩ показва, че атомните електроцентрали са скъпи инвестиции, решенията за които трябва да се взимат след внимателен анализ на пазара, както и на риска от оскъпяване на първоначалната инвестиция, отбелязаха експертите.
Николай Младенов запозна екипа, воден от президента на "Ранд" Джеймс Томсън, с основните приоритети на българската външна политика в областта на сигурността. Обменени бяха мнения за перспективата на сътрудничеството между НАТО и Русия,
предстоящото одобряване на новата Стратегическа концепция на Алианса, както и за ролята на Турция в региона.
Корпорация "Ранд" е сред най-авторитетните институции в САЩ, чиито изследвания са в сферата на националната и международната сигурност, но също и на образованието, здравеопазването и други областта на обществената политика.
Преди ден министърът на икономиката, енергетиката и туризма Tрайчо Трайков заяви, че България и Турция заедно ще търсят европейско финансиране за изграждане на междусистемната газова връзка, която е планирана като част от газопровода "Набуко".



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg