EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Енергийна борса: Средна цена = 44 лв./МВтч

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийна борса: Средна цена = 44 лв./МВтч

mail14:10 | 20.01.2016прегледи 3714 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Средната цена на мегаватчас на продадената електроенергия на енергийната борса бе 44.05 лв., съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Сключени бяха 24 сделки. Цените и количествата от първата реална сесия с дата за доставка 20 януари вече са публикувани на страницата на Българската независима енергийна борса. Данните сочат, че постигнатите цени са между 44.03, 44.05 и 44.07 лв./MWh, а общите търгувани количества са 4369.20 MWh. Електроенергия продаваха държавните ТЕЦ "Марица изток 2", АЕЦ "Козлодуй" и Националната електрическа компания. В тестови режим Българската независима електроенергийна борса работи от 11 декември 2015 г.

Според председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов борсата е тръгнала предпазливо, но без особени проблеми. В рамките на тестовия период на енергийната борса цените на търгуваната електроенергия се движиха между 70 и 75 лева за мегаватчас. Тези стойности бяха близки до цените, по които се продава тока и сега на свободния пазар. Как коментира Иван Иванов началото на борсовата търговия: "Разочаровани са тези, които считаха, че цената ще скочи нагоре. Цената, която  в момента е договаряна в първия ден показва, че търговците са осигурили своите клиенти със съответните количества електроенергия за утрешния ден, а по-скоро играят на борсата, за да има допълнителни количества, с които могат да оперират свободно.Количествата, които те са предложили са сравнително малки, защото виждате, че най-голямото изтъргувано количество е 239 мегавата. В момента потреблението е 6 200 мегавата. Ликвидността на борсата ще се появи с по-голям интерес за закупуване на електроенергия. Бих говорил за липса на ликвидност, ако интересът е много по голям, а предлаганите количества по малки."

Как либерализацията ще се отрази в цената на електроенергията? Ето какво коментира за Радио Фокус министър Теменужка Петкова:
"Пълната либерализация на електроенергийния пазар, цената на електрическата енергия се определя от единствения най-обективен критерий, а именно пазарът. Пазарът, който вече от вчера е факт с реалното действие на Българската независима електроенергийна борса. КЕВР след освобождаването на цените и след пълната либерализация, за което искам да отворя една скоба и да кажа, че това не е еднократно действие, няма да се случи един ден и да кажем оттук нататък пазарът е либерализиран, това е процес, който ще протече доста дълго време. На всеки един етап от този процес ще се извършват определени действия, ще се предприемат определени и законодателни промени, и конкретни действия, които действия ние ще анализираме на всеки един етап и съответно ще се предприемат мерки за минимизиране на рисковете, които биха могли да възникнат за българските потребители. Така че пълната либерализация на електроенергийния пазар означава цената да бъде определена на базата на търсенето и предлагането, а КЕВР ще определя цената за пренос, цената за достъп и цена „задължение към обществото“. Така че функцията на КЕВР ще бъде доста по-различна от тази в момента, но пак искам да кажа, че това ще бъде един продължителен процес и българските граждани не бива да се притесняват, че ще бъдат предприети стъпки и действия, които ще доведат до сътресения в системата. На всеки един етап от този процес ние ще извършваме такива действия, които да минимизират риска и да не създават стрес в системата. А каква ще бъде цената – към настоящия момент никой не може да каже, освен пазарът. Международната практика и опитът в останалите страни-членки показват, че след освобождаването на пазара е на лице тенденция на леко повишаване на цената на електрическата енергия. В резултат в действията на пазара много скоро след това тази цена е паднала на нива под тези преди либерализацията. Така че трябва да бъдат спокойни българските граждани либерализацията не е нещо страшно, напротив, тя ще създаде конкуренция и ще доведе до това цената да бъде наистина реалната цена, пазарната."

Очаква се до април да бъдат ясни критериите, по които ще се определят енергийно бедните битови потребители на ток, така че да се намалят рисковете за тях при предстоящото им включване на борсата по-късно през годината. Те ще бъдат определени от съвместна работна група от представители на министерствата на енергетиката, труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане и Световната банка, които вече работят по темата.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg