EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Експерт иска рестарт за безмитни магазини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерт иска рестарт за безмитни магазини

mail13:40 | 13.03.2012прегледи 539 коментарикоментари 0


Четири години след затваряне на безмитните магазини е ясно, че това решение е грешка, каза в интервю за БГНЕС доц. д-р Димитър Стефанов, преподавател в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Акцията е в полза на Турция, която взема този бизнес и печели от него, допълва той, като съобщава, че освен в Турция и в Гърция се строят нови магазини по границата – дори минимолове. Безмитните магазини не са забранени от ЕС, румънци, кипърци, гърци развиват този бизнес, тъй като това е модерно решение на оказване на услуги на граничните пунктове.
След решението за закриване на безмитните магазини безмитните оператори се обръщат към европейския омбудсман, който започва проверка, завършила през август миналата година. Тя заключва, че ЕК няма основания да обвинява България и по-специално безмитните магазини, че имат каквато и да е прокорупционна роля. От комисията отговарят, че не са обвинявали страната и този бизнес в такава роля, изтъкна специалистът. Според него се е оказало, че решението за затваряне на безмитните магазини е взето заради лобиране на частни интереси. Според доц. Стефанов щетите от затварянето на магазините за България са неизчислими по своите мащаби. Губят се към 170 млн. евро от този бизнес.
В предложения законопроект за отварянето на тези магазини се предлага да се сложи допълнителен данък от 3%, освен данък печалба, като част от сборовете от този данък да останат в граничните пунктове. Според експерта се пропуска възможността да се печели от големия поток тирове, преминаващ през територията ни. Експертът е категоричен, че в европейските страни бизнесът по границите е уреден, чрез безмитни магазини. Димитър Стефанов отбеляза и че собствениците на магазини са ощетени също при затварянето им, защото по Конституция може да се отнеме едно имущество, един бизнес само след като той бъде оценен, а собствениците трябва да бъдат обезщетени и едва тогава да бъдат закривани тези магазини. Нещо, което у нас не се е случило.
Това е законен бизнес и държавата може да упражнява всички свои права и задължения – да го контролира. Ако някой се оплаче, че горивото не е наред знае се откъде е дошло, обясни Димитър Стефанов. За да се мотивира той посочи, че има и идея магазините да са вързани с НАП и всяка сделка да се проследява, завършва интервюто.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg