EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Експерт: "Газпром" в помощ на потребителите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерт: "Газпром" в помощ на потребителите

mail12:00 | 25.10.2011прегледи 384 коментарикоментари 0


"Газпром" ще помогне на потребителите в Европа. Едни от най-ниските цените на газа в Европа са в България, Латвия, Естония и Литва, където Русия държи 100% от газовия пазар, посочва във "Ведомости" Константин Симонов, генерален директор на Фонда за национална енергийна сигурност.
Макар личностите на новите министри да не са определени още, дневният ред на следващото правителство е много ясен. Сред ключовите въпроси – развитието на конкуренцията и борба с монополите. Спор няма, конкуренцията винаги се е смятала за главния локомотив за развитие на бизнеса. Но на някои стокови пазари се оказва доста трудно осигуряването на излишъци от предлагане. Разходите за изкуствено създадена конкуренция понякога се оказват прекалено високи.
Руският опит за реформиране на естествените монополи е доста нееднозначен. В електроенергетиката реформата доведе до стремителен ръст на цените.
Но нашият път никога не е лек. Нека по-добре да погледнем в Европа. Там сега е в разгара си демонополизацията на пазара на газ и електроенергия. През тази година ще влезе в сила прочутият Трети енергиен пакет. Идеята е проста – да се отдели производството на газ и електроенергия от транспортирането му. Което на теория ще доведе до ръст на конкуренцията, а след това и до намаляването на цените.
Нека погледнем какво ще се случи на практика. Да се отдели инфраструктурата от големите енергийни компании е възможно. Въпросът е в това, кой в бъдеще ще плаща за строителството на нови газопроводи и електрическа мрежа. И тук Европейският съюз приема едно доста специфично решение. През октомври беше утвърден десетилетен план за инвестиции от бюджета на ЕС в ключови области на европейската икономика в размер на 50 млрд. евро. От тях 9 млрд. трябва да отидат за инвестиции в енергетиката. ЕС се бори за увеличаване на конкуренцията, като заменя частните инвеститори с държавни. Такъв откровено кейнсиански подход – съмнителна рецепта за привържениците на либералните пазари.
Има и други любопитни моменти. Нека вземем статистиката на Евростат за първото полугодие на 2010 г. И да погледнем колко струва природния газ за крайния потребител. В сегмента цени за населението най-евтин газ има в Румъния, което на пръв поглед потвърждава правилността на привържениците на либерализацията. Но по-нататък започват чудеса. Следващите в класацията за най-евтин газ за населението – България, Латвия, Естония и Литва, където като цяло Русия държи 100% от газовия пазар. Балтийските страни даже са измислили концепцията енергиен остров – те не са съединени с останалите страни от ЕС с газопроводи. В Прибалтика "Газпром" получи всичко, за което е мечтал: 100% от пазара плюс около една трета от газоразпределителните компании. Не по-малко любопитно е, къде е най-скъпият газ, оказва се в Дания и Швеция, където въобще няма руски газ, а също така в Холандия и Италия. Между впрочем последните две страни са с едни от най-либерализираните газови пазари в Европа.
Смятам, че Третият енергиен пакет е доста изгоден за Русия. Сега можем да поискаме достъп до крайния потребител, без да купуваме газоразпределителни активи в ЕС. А ако конкуренцията между износителите на газ на входа на ЕС се окаже толкова голяма, както очакват европейците, тогава и цената ще тръгне нагоре. В резултат Третият пакет може да се окаже срещу потребителите. Урокът е прост: всеки догматизъм винаги е опасен.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg