EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еколози: Вън бетона от закона!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еколози: Вън бетона от закона!

mail12:15 | 22.11.2010прегледи 905 коментарикоментари 0


Десетки природозащитници от цялата страна се събраха в София, за да изразят недоволството си срещу промените, приети на първо четене в пленарна зала на Закона за горите. Под мотото "Вън бетона от закона" те се отправиха от НДК към Народното събрание.
И въпреки, че днес депутатите имаха почивен ден еколозите им напомнят, че законът трябва да бъде променен. Като скандални природозащитниците определят новите текстове, които дават възможност за сеч и застрояване на вековни български гори. Законът предвижда заменените гори да могат да бъдат застроявани, като бъдат вкарани в регулация. Природозащитниците припомнят, че при идването си на власт, новото правителството обеща заменените гори да бъдат запазени. С Новия закон обаче, се дава възможност и общините да ги стопанисват. От WWF се опасяват, че някои кметове ще започнат веднага да застрояват природни паркове, ако промените бъдат приети. Бяха дадени примери с опитите на община Царево да застроява ПП "Странджа", както и с амбициите на кмета на Сливен Йордан Лечков да изгради в парка "Сините камъни" почивен комплекс и ски писта. В закона се допуска инвеститор да построи съоръжение с туристическа или енергийна цел, а в същото време в регистрите застроената земя да си се води гора. Дава се и възможност инвеститор да откупи държавна земя, която е гора, ако притежава имот, построен върху нея. Константин Иванов, координатор на Международната природозащитна организация "Световен фонд за дива природа" WWF даде старт на протестното шествие от НДК към парламента, като заяви, че мжду 10 и 15 куб. метра гора се изсичат всяка минута у нас. С едноминутно мълчание пред градинката на Природонаучният музей еколозите почетоха изсечените гори. До този момент те са събрали над 70 хил. подписа срещу безразборната сеч и застрояване на българските гори. Петицията вече е била връчена на премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.
Според Петко Ковачев, от Института за зелена политика в последния момент депутатите са вмъкнали лобистките поправки в Закона за горите. "Прозира лобисткият интерес на хора като Йордан Лечков, които отдавна са хвърлили око на парк "Сините камъни", коментира той. От института са притеснени дали ще бъдат спазени изискванията за екологичната инфраструктура при реализацията на големите енергийни проекти и строежа на магистралите у нас. Те не са съгласни с идеята на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев да бъдат прехвърлени пари от ОП "Околна среда" към ОП "Регионално развитие". "Това е подготовка за финансиране на местните избори. Прехвърлянето на пари от оперативни програми към ОП "Регионално развитие за мен е точно такъв сигнал", подчерта Ковачев. Позитивно е обаче, че вече се водят разговори с МРРБ и МТИТС за създаването на договорения с ЕК Комитет за надзор на АМ "Струма".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg