EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еко селище край Образцов чифлик

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еко селище край Образцов чифлик

mail10:30 | 09.10.2012прегледи 1284 коментарикоментари 0


Идейният проект за демоселището в Образцов чифлик да стане основа за мегапроект на стойност няколко милиарда евро. Това бе предложението, което областният управител на Русе Стефко Бурджиев получи по време на срещата си с генералния координатор Петер Лангер и главния секретар на Съвета на дунавските градове и региони Ерик Барта.
Проектът може реално да се превърне в основа за нещо наистина мащабно – Русе да стане групов лидер в сферата на енергийната ефективност като предложи същата схема на изграждане на еко селища да се приложи и в други български градове.
Селището ще е на площ от близо 200 декара и ще има няколко обособени модула: за спорт, за научноизследователска дейност, жилищни и конгресни сгради. Селището ще включва няколко десетки къщи, изградени от модерни материали и консумиращи малко енергия. Единият модул ще посреща екотуристи. Той ще има конферентна част и спа център.

Другият модул ще бъде за производство на зелена енергия. Тя ще се генерира с фотоволтаици, вятърни генератори и от биомаса. Предвижда се и изграждането на трети модул от лаборатории и полигони на Русенския университет, където ще се изследват проблемите на енергийната ефективност. Освен за производствени и научноизследователски цели, ще бъдат създадени условия и за превръщането на селището в привлекателен туристически център. Модулът за развлечения и спорт ще включва модерна база за отдих със съвременни системи за пречистване на отпадните води.
Ерик Барта отбеляза, че ако подобни процеси се реализират и в Румъния и Сърбия например и по този начин се създаде една обща мрежа от такива селища по поречието на Дунав, това би дало стабилна основа, на базата на която всички участници да могат да изискат финансиране от ЕС.
Идеята на двамата представители на Съвета на дунавските градове и региони е да се стъпи върху средно-мащабни проекти, които стартират от порядъка на 25 млн. евро всеки. След като се мултиплицират обаче в различни европейски държави, сумата за изграждането на тази мрежа ще достигне внушителния размер от 2-3 млрд. евро.
Като много важни се очертаха няколко предстоящи срещи на високо равнище – освен конференцията в Регенсбург (Германия), за която информирахме след участието на областния управител в Шестата европейска конференция на Съвета, на дневния ред са и срещите в Санкт Пьолтен (Австрия) и Галац (Румъния). Освен възможност да се представят съвместните идеи, тези форуми ще дадат и шанс за контакт с представители на Европейската комисия и дори със самия канцлер на Германия Ангела Меркел, допълни още Барта.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161