EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК:Няма социален дъмпинг от българи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК:Няма социален дъмпинг от българи

mail14:00 | 21.03.2013прегледи 385 коментарикоментари 0


ЕК не е получила писмо от властите в Белгия, нито от друга държава в ЕС, за т. нар. социален дъмпинг на пазара на труда от българи и румънци. Това заяви на пресконференция в отговор на въпрос Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор. Както БТА съобщи, белгийският вестник "Соар" разпространи информация за намерението на двама федерални министри да изпратят писмо до ЕК, в което да се оплачат от Германия заради това, че работници от Източна Европа, особено българи и румънци, подбиват цените на труда в областта на месопреработката. Според статията българите и румънците работели денонощно за три до пет евро на час. Все още не сме получили писмото и не сме се запознали с него, заяви Тод.
Той отбеляза, че въпросът за ниските надници в Германия е бил отчетен миналата година от Съвета на ЕС, който е посочил, че нерядко работниците в страната не получават увеличение на възнаграждението, когато нараства производителността. Съветът препоръча повече служители, наети на краткосрочни договори, да преминат на дълготрайни отношения със своите германски работодатели.

В Германия 7,5 млн. работници получават минимална надница итака месечният им доход е до 450 евро, за които не плащат данъци и могат да бъдат освободени от социални вноски, уточни Тод. Техните работодатели също биват освобождавани от вноски към социалните и пенсионните фондове, добави той. По неговите думи затова ЕК е призовала Германия да направи така, че тези работници да бъдат назначавани на постоянни договори. Комисията препоръча утвърждаването на приемливи минимални равнища на заплащане за преодоляването на проблема с бедните работещи хора. Засега в Германия липсва минимална работна заплата за всички сектори на икономиката, уточни говорителят. Той допълни, че преди година ЕК е предложила мерки срещу т. нар. социален дъмпинг и срещу разкриването на "кухи" фирми, но все още предложението се обсъжда в Съвета на ЕС и се очаква становището на Европейския парламент. ЕК не може да приеме политическо решение за повсеместното въвеждане на минимални заплати, но препоръчва този подход на страните от ЕС, заяви Тод.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg