EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

ЕК:Нискообразованите трудно намират работа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК:Нискообразованите трудно намират работа

mail17:30 | 25.06.2014прегледи 1357 коментарикоментари 0


Нискообразованите работници намират все по-трудно работа в ЕС. Това сочи доклад, представен днес от Европейската комисия. Едновременно с това се наблюдава разкриването на все повече работни места за хора със задълбочени умения, се допълва в документа. Отчита се, че по време на криза все по-често се осигурява временна заетост. Препоръчва се установяването на още по-трайна връзка между образованието и работодателите.Докладът разделя държавите на ЕС в три групи, като първата е съставена от страните, пострадали най-тежко от кризата - Гърция, Испания и Португалия. В тези страни по-слабо образованите младежи нямат големи възможности за намиране на препитание.
Втората група държави са онези, които се представят най-добре в кризата - Австрия, Швеция и Германия. В тези страни кризата е увеличила безработицата съвсем малко, като същевременно се отчита добро съвпадение между образованието на хората без работа и нуждите на бизнеса.
В третата група държави, в която попадат Унгария, Полша и Словакия, се наблюдава недостиг на висококвалифицирани специалисти.
Докладът показва, че увеличението на безработицата в ЕС спрямо 2008 г. е 2,6 на сто, като в Общността се трудят 218 милиона граждани. Само пет държави от ЕС са възстановили
равнището на заетостта от годините преди кризата - Австрия, Белгия, Германия, Малта и Швеция. Предложенията за наемане на работа в пика на кризата са спаднали, като свободните работни места са намалели с 19 на сто, а броят на наетите - с 14 процента. Най-лоши са показателите на Румъния, Словения, Словакия и Испания - спад с 25 на сто.
Сред младежите кризата е довела до спад от 31 на сто в броя на наетите на работа. В най-тежките години на кризата броят на временните и нестандартните трудови договори е нараснал значително, като това явление се наблюдава въпреки волята на служителите (т.е. те са били принудени да приемат такива договори). В групата на работниците с основно образование се отчита, че 70 процента от тях са били наети на временни договори.
Растеж в броя на наетите се наблюдава най-отчетливо при софтуерните специалисти, при медицинските сестри, при хората, предоставящи лични услуги. Най-сериозен е спадът в заетостта прихората, работещи ръчен труд. Сериозен спад показва секторът на строителството - средно със 17 на сто в ЕС и до 50 процента в Гърция, Ирландия, Литва и Испания. /БТА

 


Тагове: ЕК, работа
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1164