EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК:Без напредък за американските визи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК:Без напредък за американските визи

mail06:55 | 23.12.2016прегледи 1029 коментарикоментари 0


Европейската комисия представи доклад, в който се отчита липса на напредък в преговорите със САЩ за премахване на визите за граждани на България, Румъния, Кипър, Полша и Хърватия.
Премахването на визовия режим със САЩ остава приоритет за ЕС, заяви по този повод еврокомисарят по вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. Ще запазим този въпрос на дневен ред и с новата администрация във Вашингтон и ще продължим да подчертаваме колко е важно да се постигне пълна визова реципрочност за всички граждани на ЕС, допълва той.
Въпреки засилването на контактите на политическо и техническо равнище със САЩ не се наблюдават признаци на напредък за премахването на визите, пояснява ЕК. След встъпването в длъжност на новата администрация на САЩ комисията веднага ще активизира своите усилия и ще настоява за премахването на визовия режим, се допълва в съобщението. Следващата среща на министрите и висшите служители в областта на правосъдието и вътрешните работи на ЕС и САЩ, която се очаква в първата половина на 2017 г., ще предостави възможност да се обсъдят начините за постигането на тази цел с новата администрация, добавя комисията.
В съобщението се отбелязва, че ЕК ще докладва за постигнатия напредък до края на юни догодина. През април тази година комисията представи подробна оценка за последиците от връщането на визите за граждани на САЩ. Комисията бе задължена да предложи възстановяването за срок от 12 месеца на визовия режим за САЩ заради налаганото от Вашингтон изискване за визи за гражданите на петте държави от ЕС.
Комисията е стигнала до заключението, че освен неблагоприятното въздействие върху гражданите на ЕС и трудностите при изпълнението такова временно връщане на визите би имало и значителни отрицателни последици за политиката, търговията, туризма и икономиката на ЕС. По-рано този месец пред Европейския парламент Аврамопулос уточни, че ако ЕК върне визите за гражданите на САЩ за една година, това би лишило европейската икономика от 6.8 милиарда евро, би довело до загубата на 140 хиляди работни места в местната туристическа индустрия и до спад с 22 на сто в броя на посещаващите Европа граждани на САЩ. /БТА


Тагове: визи, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg