EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК финансира обновяване на градската среда у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК финансира обновяване на градската среда у нас

mail11:15 | 20.12.2012прегледи 336 коментарикоментари 0


Брюксел, кор. на БТА Николай Желязков
Европейската комисия съобщи , че е одобрила, съгласно правилата на ЕС за държавната помощ, гръцка и българска схема за подпомагане на проекти за обновяване на градската среда чрез инициативата "Съвместна европейска подкрепа за устойчиви инвестиции в градските райони" (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas - JESSICA).
Комисията е установила, че схемите са съобразени с правилата на ЕС за държавната помощ, с които се разрешава подкрепата за развитието на определени икономически региони, тъй като тези схеми са насочени към преодоляването на пазарната неефективност, засягаща проектите за обновяване на градската среда, без неоправдано да нарушават конкуренцията на единния пазар на ЕС.
Холдинговият фонд JESSICA за България, разполагащ с бюджет от 33 милиона евро до 31 декември 2015 г., се финансира отчасти от структурните фондове на ЕС и отчасти с национални публични средства. Два фонда, избрани при отворена и прозрачна процедура, ще предоставят заеми, гаранции и капитал на проекти за градско развитие при условия, по-изгодни от пазарните, пише в съобщението.

ЕК приема, че двете схеми са съобразени с разпоредбите, с които се разрешава държавната помощ за развитието на някои икономически региони, при условие че тази помощ не се отразява неблагоприятно на търговията между държавите от ЕС. Помощта е както необходима, така и пропорционална, в съответствие с т.нар. методология "Справедлива норма на възвращаемост", с която се определя равнището на стимулите, нужни за привличането на частни инвеститори за участие в проекти за градско развитие. Всеки проект трябва да има бизнес план, за да се осигури връщането на публичната инвестиция. Професионални и независими управители на фондове ще гарантират, че се вземат разумни инвестиционни решения и ще осигуряват финансовата стабилност на фондовете въз основа на одобрена инвестиционна стратегия. Частните инвеститори ще финансират дял от разходите за всеки проект от най-малко 30% в Гърция и най-малко 50% в България. JESSICA е финансов инструмент, създаден от ЕК, в сътрудничество с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Неговата цел е да подкрепя съвместно с частни инвеститори проекти за обновяване на градската среда, които не биха се осъществили благодарение единствено на пазарните сили. С него се въвежда механизъм, който в по-малка степен нарушава конкуренцията и който представлява алтернатива на традиционното предоставяне на безвъзмездни средства по структурните фондове на ЕС. Съгласно схемите фондовете за градско развитие, избрани от ЕИБ, която играе ролята на холдингов фонд, ще предоставят възвръщаеми инвестиции на проекти за подобряване на градската среда в съответствие с изискванията на регламентите на ЕС за структурните фондове. Проектите трябва да се осъществяват в области, в които е установен план за устойчиво развитие. Чрез тях могат да се подпомагат дейности като обновяването на западнали райони, като се подобрява местната инфраструктура или се въвежда използването на възобновяеми енергийни източници.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg