EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕК събира Европа за тестове на АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК събира Европа за тестове на АЕЦ

mail14:10 | 11.05.2011прегледи 501 коментарикоментари 0


Европейската комисия е в контакт със съседни на ЕС страни, с които обсъжда възможностите те също да се включат в инициативата за доброволни изпитания на устойчивостта на своите атомни централи. Това съобщи днес комисията.
При разговорите с Швейцария, Русия, Украйна и Армения засега се получават положителни отговори, се отбелязва в съобщение на ЕК. Първите данни от изпитанията на европейските АЕЦ ще бъдат публикувани на 9 декември. Проверките ще бъдат правени от национални органи и данните ще бъдат предавани на Брюксел. Очакването на комисията е реакторите, за които се прецени, че в сегашното си състояние са опасни, както и че ремонтът им няма да бъде изгоден, да бъдат затваряни. Ако някоя страна реши въпреки евентуалните лоши данни за състоянието на своя АЕЦ да продължи да използва централата, ЕК ще публикува докладите, доказали наличието на опасност. Проверките ще включват нови критерии, чието значение е било установено след катастрофата във Фукушима. Предвижда да се повишат изискванията за устойчивостта при земетресения, наводнения, цялостно прекъсване на захранването. ЕК уточнява, че досега е приемано за възможно, ако на едно място веднъж е регистрирано земетресение от шеста степен по скалата на Рихтер, то да се повтори със същия интензитет. Новите критерии допускат АЕЦ да могат да издържат на трусове, по-силни от регистрираните досега в техния район. По сходен начин се повишават и критериите за устойчивост при наводнения. Друго допълнително изискване е към работата на системите на електрозахранване на централите, които осигуряват охлаждането на ядрата на реакторите в случай на авария. Изисква се централите да имат няколко резервни кръга на захранване, включително дизелови генератори и батерии.
Проверките ще бъдат извършвани от националните служби за ядрена безопасност, като данните ще бъдат изпращани в Брюксел за насрещна проверка. Когато и където бъде преценено, ще бъдат правени проверки на място. Изпитанията ще включват и сценарии с допускането на човешка грешка при работата на централите, както и удар на самолет в АЕЦ. На проверка по общата нова методология ще бъдат подложени всички 143 европейски АЕЦ. В отговор на въпрос Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, уточни, че в момента в Европа се строят нови шест атомни централи с общо 15 реактора. От комисията отбелязаха, че не се предвижда краен срок за одобряването на предложените нови критерии. Утре по тази тема предстои заседание в Брюксел на представители на националните институции, отговарящи за ядрената безопасност в ЕС. В заседанието ще участва и комисарят Йотингер, посочиха от ЕК. Целта на предлаганите изпитания и нови критерии е да се изготви ново европейско законодателство за ядрена безопасност, като към разискванията ще бъде привлечена и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), за да се осигури прилагането на високи стандарти и в АЕЦ, които не са в рамките на ЕС.


 


Тагове: АЕЦ, ЕК, ЕС
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg