EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК: Субсидии срещу демокрация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: Субсидии срещу демокрация

mail15:10 | 25.05.2011прегледи 566 коментарикоментари 0


Европейската комисия ще осигури допълнителни средства за своите съседи, които предприемат стъпки към демокрация. Това съобщиха на обща пресконференция в Брюксел днес върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън и еврокомисарят по разширяването и политиката на съседство Щефан Фюле.
Аштън уточни, че европейски банки са гарантирали отпускането на част от допълнителните средства. Този подход е предвиден в одобрените днес от ЕК промени в политиката на съседство, чиито конкретни параметри ще бъдат публикувани по-късно днес. ЕС граничи с 16 страни, които имат своите надежди, посочи Аштън. Предложихме нова и амбициозна политика за работа с тях, добави тя. Аштън уточни, че за района на Южното Средиземноморие се предвиждат допълнителни един милиард евро в следващите три години, като така общата сума в подкрепа на държавите от Средиземноморието достига шест милиарда евро до 2013 г. Тя отбеляза, че при посещението си в Бенгази преди няколко дни е установила, че там вече съществуват 200 граждански организации, чиято работа доскоро е била невъзможна.
Европейската комисия обмисля използването на социалните мрежи в подкрепа на диалога между младите хора, както от тези региони, така и в Европа, добави Аштън. Еврокомисарят Фюле коментира, че е важно да бъдат направени подходящите предложения за икономическото и социалното развитие на съседните на ЕС страни. ЕС е решен да се ангажира със своите съседи, принципът е "повече за повече", добави той. Трябва да задълбочим сътрудничеството си по източните граници, отбеляза Фюле.
Много от нашите съседи са в процес на трансформация, трябва да подкрепим стремежите им, допълни той. Комисарят уточни, че принципите за осигуряването на подкрепа са пет - организирането на честни и свободни избори, свободни медии, върховенство на закона, свобода на изразяване, борба с корупцията, реформи в секторите за сигурност. Предлагаме по-голяма подкрепа за партньорите, които изграждат демократични общества, отбеляза той. По думите на Фюле по-големите фондове ще осигурят подкрепа за програмите за институционално изграждане, за навлизане на европейския пазар, за повече свобода на движението на гражданите на съседните страни.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg