EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕК с три решения за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК с три решения за България

mail06:15 | 25.01.2019прегледи 914 коментарикоментари 0


ЕК съобщи, че е решила да предприеме по-нататъшни действия по наказателната процедура срещу България заради закона за марките и географските означения от 1 септември 1999 година.
 От 2008 г. насам България поддържа национален регистър на географските означения за селскостопански стоки и храни. Според комисията националната закрила на географските означения не е съвместима с правото на ЕС за схемите за качество на селскостопанските стоки и храни. В съответствие с последователната съдебна практика правната уредба на ЕС предвижда единна и изчерпателна система на закрила на географските означения от нейното приложно поле. България е трябвало да сложи край на тази национална система за регистрация от датата на присъединяване към ЕС през 2007 г. и е можела да защитава съществуващите национални географски означения само за срок от 12 месеца след датата на присъединяване, ако през този ограничен период е било подадено съответното заявление.
Комисията започна производството за установяване на нарушение с изпращането на официално уведомително писмо през януари миналата година. България разполага с два месеца, за да отговори на доводите, изложени от комисията. В противен случай ЕК може да реши да отнесе въпроса до Съда на ЕС, се посочва в съобщението.

ЕК съобщи, че е решила да прекрати производствата за установяване на нарушение, образувани срещу България, Гърция и Португалия, тъй като тези държави вече са въвели в националното си законодателство правилата за исковете за обезщетение заради вреди при нарушаване на антитръстовите правила.
Правилата служат за заявяване на обезщетение за вреди за пострадалите от нарушения на правилата на ЕС, например картели или злоупотреби с господстващо положение на пазара. Пострадалите получават по-лесен достъп до доказателствата, от които се нуждаят, за да обосноват претърпените вреди, както и повече време, за да предявят исканията си.
 Държавите в ЕС бяха задължени да въведат общностните правила в националното си законодателство до 27 декември 2016 година. Седем държави са направили това преди изтичането на крайния срок. След като заради липса на съобщаване на предприетите мерки бяха образувани наказателни процедури, 18 държави въведоха правилата през 2017 г. България, Гърция и Португалия направиха това през първата половина на миналата година, се посочва в съобщението.

 ЕК съобщи, че е решила да изпрати мотивирани становища до България, Кипър, Гърция, Латвия, Холандия, Словения и Испания за неизпълнение на правилата за защита на данните, както и до Чехия и Португалия, за да ги прикани настоятелно да приключат въвеждането на изискванията.
     Държавите в ЕС трябваше да приложат правилата до 6 май миналата година. Правилата защитават основното право на гражданите на защита на данните в случаите, когато властите, прилагащи наказателното право, използват лични данни в своята дейност. По правилата на ЕС личните данни на жертвите, свидетелите на престъпления и заподозрените, са надлежно защитени.
     Въвеждането на подобна защита на данните улеснява обмена на лични данни за трансграничното сътрудничество в борбата с престъпността и тероризма. Тъй като седемте държави от ЕС не успяха да приложат правилата в националното си законодателство, през юли миналата година ЕК им изпрати официални уведомителни писма. Чехия и Португалия също получиха писма заради частичното прилагане на правилата. Държавите разполагат с два месеца, за да предприемат съответните действия. В противен случай ЕК може да отнесе въпроса до Съда на ЕС, се посочва в съобщението.

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg