EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК с препоръки за веригите и е-фактурите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК с препоръки за веригите и е-фактурите

mail10:07 | 02.11.2020прегледи 465 коментарикоментари 0


ЕК съобщи, че изпраща мотивирано становище до България за дискриминационни мерки от търговците на дребно, които са задължени да поощряват местните хранителни стоки. Комисията изпрати на 14 май, официално уведомително писмо (Letter of formal notice) до България по този въпрос. 

Българският закон задължава търговците на дребно да предлагат видимо място за продажба на местни хранителни изделия, като мляко, риба, прясно месо, яйца, мед, плодове и зеленчуци, отбелязва ЕК. Такива задължения подкопават свободното движение на стоки и създават по-изгодни условия спрямо вноса. Това ограничава свободата на търговците на дребно да решават какво и как да предлагат на пазара, се посочва в съобщението.

Заради пандемията от Ковид-19 и влиянието за икономиката на ЕС е наложително да се запази свободното движение на стоки и свободата на установяване в духа на европейската съпричастност, заявява комисията. Отбелязва се, че през май ЕК изпрати официално писмо до София и сега предприема следваща стъпка в наказателната процедура. Нашата страна има два месеца да отговори, а в противен случай комисията може да реши да отнесе въпроса до Съда на ЕС.

Електронните фактури

Европейската комисия съобщи, че изпраща официално уведомително писмо до България и мотивирано становище до Унгария за прилагане на правилата на ЕС за електронно фактуриране при обществени поръчки.

Електронното фактуриране цели да осигури навременната и автоматичната обработка на електронните фактури и плащания на дружествата, като ги улеснява да управляват договорите си във всяка държава от ЕС. Всички държави от ЕС трябваше да съобщят прилагането на правилата до 18 април миналата година.

На 21 май 2019 г. ЕК изпрати писма до 12 държави за несъобщаване на тези мерки. Комисията днес предприема действия срещу България и Унгария, за да може националните мерки да покриват изцяло европейските правила, се посочва в съобщението.

Двете държави разполагат с два месеца, за да отговорят на комисията. Отбелязва се, че ЕК след това може да продължи наказателната процедура с изготвяне на мотивирано становище до България и да изпрати Унгария на съд.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg