EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК: Румъния да подобри износа на ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: Румъния да подобри износа на ток

mail17:30 | 15.10.2014прегледи 1113 коментарикоментари 0


Румъния трябва да разшири капацитета си за свързване с други електропреносни мрежи с цел по-добра експлоатация на мощностите за производство на енергия, посочва Европейската комисия, която отбелязва наличието на излишък от производство на местния пазар в съчетание с намален капацитет за износ, съобщава агенция Медиафакс.
Запазването на сегашния капацитет за производство на електроенергия налага подобряване на условията за износ, се посочва в доклад на Европейската комисия за напредъка на държавите от Общността по пътя им към обособяване на единен европейски енергиен пазар.
Румънските власти трябва да осигурят "коректно и пълно" прилагане на директивите на ЕС, включени в третия енергиен пакет, да приключат процеса на либерализация на цените на природния газ и електроенергията, и да подобрят конкурентната среда в сегмента продажби на дребно, се посочва в документа. Комисията отбелязва, че либерализацията на цените на електроенергията за промишлени консуматори е приключила през декември 2013 г., а за битовите - процесът ще бъде завършен до декември 2017 г.

Само 62 доставчика са активни на пазара на електроенергия на дребно, докато степента на отвореност на този пазара е отбелязала скромен растеж от 55 процента през 2012 г. На 57 на сто миналата година. Нивото на удовлетвореност на румънските потребители по отношение на пазара на електроенергия и газ на дребно е малко над средното европейско равнище, отбелязва Комисията. И двата пазара регистрират недостатъци по отношение на броя на потребителите, които са сменили доставчиците си, на лекотата на този процес и на общата удовлетвореност. Румъния също така заема трето място в ЕС по брой на рекламации във връзка с доставките на природен газ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg