EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК разследва сделката за Opel

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК разследва сделката за Opel

mail17:35 | 15.09.2009прегледи 369 коментарикоментари 0


Европейската комисия (ЕК) ще разследва финансовата помощ на германското правителство, предоставена при продажбата на европейските операции на американския автомобилостроителен гигант General Motors заради опасения, че
планираните съкращения на работни места може би са повлияни от политически фактори, ощетяващи заводите на Opel във Великобритания и Белгия. Това пише днес британският всекидневник Financial times.
Еврокомисарят за конкуренцията Нели Крус посочи, че ще прегледа "цялостния контекст" около предоставянето на кредитни гаранции на стойност от 4,5 млрд. евро (6,6 млрд. дoлара) основно от германското правителство в подкрепа на сделката, при която канадско - австрийската компания за производство на автомобилни
части Magna International купи 55-процентов дял от Opel и британската марка на компанията Vauxhall.
Снощи заместник - главният изпълнителен директор на Magna Зигфирд Волф посочи, че работната ръка на Opel и Vauxhall., която възлиза на над 50 000 души, ще бъде намалена през следващите 12 месеца. Над 4000 от планираните 10 500 съкращения ще бъдат в Германия, където работят 25 000 служители на Опел, а останалата
част - в заводи в други европейски държави, уточнява Financial times.
Волф потвърди, че може да се наложи Magna да закрие завода на Opel в Антверпен, където работят 2 580 души.
"Когато завърши икономическият анализ на ситуацията, ние сме убедени, че предприятието в Антверпен ще бъде оценено като по-добро спрямо някои заводи на Opel в други държави", заяви Крис Петерс, премиер на белгийския автономен район Фландрия, където се намира заводът в Антверпен.
В британските заводи на Vauxhal в Лутън и Елсмиър работят около 5000 служители. Британският министър на бизнеса, иновациите и занаятите Питър Манделсън призова ЕК да гарантира, че закриването и преструктурирането на предприятията е обосновано от търговска гледна точка.
Волф отхвърли предположенията, че General Motors има правото да откупи обратно Опел и определи Magna International и руския й партньор в сделката, държавната банка Сбербанк, като дългосрочни инвеститори.
Новите собственици на Опел планират да инвестират 600 млн. евро (877 млн. долара) на руския пазар, посочва Financial times.
"Русия е първата стъпка от плановете ни за разрастване", отбелязва Волф.
Пред журналисти днес на автосалона във Франкфурт Волф посочи, че не вярва Европейският съюз да блокира придобиването от неговата компания на мажоритарен дял от Опел. "Цялата идея се основава на икономиката и не мога да си представя някой  да е против икономиката", каза Волф, цитиран от Асошиейтед прес.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg