EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

ЕК разглежда предложения на Газпром

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК разглежда предложения на Газпром

mail17:45 | 18.12.2013прегледи 1241 коментарикоментари 0


ЕК в момента разглежда предложените от Газпром ангажименти, които биха могли да доведат до решаване на спора им за практиките на руския газов гигант, заподозрян във възпрепятствяне на конкуренцията, заяви европейският комисар за конкуренцията Хоакин Алмуния, цитиран от Франс прес. Тези практики засягат Литва, Естония, България, Чехия, Унгария, Латвия, Словакия и Полша, които са много зависими от руските газови доставки.
Алмуния се срещна на 4 декември в Брюксел с вицепрезидента на Газпром Александър Медведев. Тогава еврокомисарят съобщи, че Медведев изразил волята на компанията "да проучи възможността за решение, основано на ангажименти от нейна страна". "След срещата с Медведев получихме предложения за формални ангажименти", посочи Алмуния пред журналисти, като уточни, че предложенията са получени миналата седмица и комисията сега започва да ги анализира. Европейската комисия започна официално разследване през септември 2012 година по подозрение, че Газпром провежда три антиконкурентни практики.
Групата беше заподозряна, че разделя газовите пазари, възпрепятствайки свободното движение на газ между страните членки на ЕС. Освен това Газпром е заподозрян, че е попречил на диверсификацията на газоразпределението, а също така че е възможно да е наложил несправедливи цени на клиентите си, обвързвайки цените на газа с цените на петрола.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg