EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК продължава проверката срещу “Булгаргаз”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК продължава проверката срещу “Булгаргаз”

mail11:05 | 29.11.2017прегледи 9159 коментарикоментари 0


ЕК продължава проверката срещу БЕХ, “Булгартрансгаз” и “Булгаргаз” за злоупореба с господстващо положение на пазара на природен газ в България. Това е отговорила на въпрос говорителката на комисията на брифинг в понеделник, съобщи БТА. Изпратихме нашите възражения, засега не мога да съобщя какви ще бъдат следващите стъпки, е казала тя. Опасенията на ЕК са, че БЕХ и другите дружества са ограничавали конкуренцията и това поведение е ограничило и продължава да ограничава конкуренцията на пазара за доставка на газ в България, в разрез с правилата на ЕС, смятат от ЕК. Ако Брюксел стигне до заключението, че има доказателства за нарушение, тя може да издаде решение за забрана на съответното поведение и да наложи глоба до 10% от годишния оборот на дружеството.

Преди дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова изчисли, че максимумът на глобата може да е 330 млн. евро. В петък депутатите задължиха правителството да не признава вина по делото за газа. В края на миналата седмица стана ясно, че Европейската комисия е завела дело срещу “Булгаргаз”, “Булгартрансгаз” и Българския енергиен холдинг заради това, че са попречили на други фирми да ползват газовата инфраструктура. Оплакването бе подадено още през 2011 г. от бизнесмена Сашо Дончев, който бе поискал да ползва газовата мрежа и хранилището в Чирен за нуждите на неговата компания “Овергаз”, която тогава бе наполовина собственост на “Газпром”.

В петък българският парламент на закрито заседание реши единодушно да подкрепи правителството по обвиненията в делото. С решението си, гласувано със “за” от 179 народни представители от 179 присъстващи, парламентът взе решение, с което задължава правителството категорично да се противопостави на обвиненията по делото, което държавата води.

Министърът на енергетиката обясни, че ако страната признае нарушението, санкцията може да бъде намалена с почти 30%. Петкова спомена също заседанието между ЕК и „Газпром", където вместо глоба, на руския газов монополист бе предложена опция за преструктуриране. Но тя добави, че България не е успяла да постигне подобно споразумение.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg