EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК проверява България заради „Южен поток”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК проверява България заради „Южен поток”

mail09:40 | 15.01.2014прегледи 984 коментарикоментари 0


Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Европейската комисия проверява дали България е допуснала нарушения на европейското законодателство с обявения в края на миналата година търг за изграждане на "Южен поток". Това заяви говорител на Комисията по повод кратките срокове за участие в процедурата, която съвпадна с коледните и новогодишни празници.

В Еврокомисията знаят, че има тревоги около обществените поръчки за изграждане на българския участък от "Южен поток", каза Шантал Хюз – говорител на ЕК по въпросите на вътрешния пазар. Нашите експерти разглеждат този въпрос. Все още е твърде рано да кажем какви правила трябва да се прилагат и дали някои от тях са били нарушени, но правим оценка на ситуацията и сме установили съответните контакти. Във всички случаи, Европейската комисия отдава голямо значение на правилното прилагане на правилата за обществени поръчки в целия Европейски съюз.

Говорителката уточни, че доколкото знае, в случая става дума не за кандидатстване, а за изразяване на интерес към участие в тръжната процедура и че при подобни случаи се прилагат различни срокове за подаване на документи, като обичайният е минимум 10 дни. Според нея е важно да се изясни какви европейски норми действат, тъй като става дума за международно споразумение и за даване на изключителни права. Хюз обаче подчерта, че във всички случаи европейските норми трябва да се прилагат.

Междувременно от Европейската комисия съобщиха, че в петък комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер ще бъде в Москва, където официално ще информира руския енергиен министър, че двустранните споразумения със страните - участнички в "Южен поток" трябва да бъдат предоговорени. След това двамата ще уточнят следващите стъпки в този процес.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg