EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК предлага - турците без визи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК предлага - турците без визи

mail09:20 | 03.05.2016прегледи 1228 коментарикоментари 0


Изпълнителната власт на Европейския съюз ще предложи в сряда отменянето на изискванията за визи за турски граждани, съобщиха двама източници на агенция Reuters. По-рано Анкара заплаши, че ще се откаже от изпълнението на споразумението за миграцията, освен ако ЕС не облекчи правилата за пътуване за турски граждани. Либерализирането на визовия режим за Турция, мюсюлманска страна от 79 милиона души, е спорен въпрос между страните от ЕС. Но Брюксел се продължи да придвижва отменянето на визите, разчитайки, че така споразумението за мигрантите ще остане в сила. Служител на ЕС и източник, близък до преговорите между Брюксел и Анкара, съобщиха, че в сряда Европейската комисия на ЕС ще проведе заседание, на което ще предложи облекчаване на визовите изисквания. Вторият източник разясни, че предложението е било подкрепено на подготвителна среща в понеделник, преди Европейската комисия да обсъди въпроса в сряда. Турция е трябвало да изпълни 72 изисквания, за да постигне либерализиране на визовия режим, а служител на ЕС каза на 21 април, че Анкара е изпълнила по-малко от половината от тях.
Въпреки това, вторият източник добави в понеделник, че Турция е постигнала много по-голям брой, макар че е ясно, че няма да успее да изпълни всички 72 до сряда.

Печатният орган на турското правителство Resmi Gazete публикува постановление на кабинета за отмяна на визовия режим за гражданите на държави-членки на Европейския съюз, предава РИА Новости.
Мярката влиза в сила едновременно с предоставянето на права за турските граждани за безвизово пътуване в Шенгенската зона. Решението е прието на основа на Закона за чужденците и международната защита, се казва в постановлението.
Премахването на безвизовия режим за Турция е част от споразумението, подписано през март между Брюксел и Анкара. Очаква се на 4 май Европейската комисия да представи трети по ред отчет за прогреса по либерализация на визовия режим. Ако той бъде одобрен може да бъде препоръчана отмяната на визите. В замяна Турция трябва да изпълни общо 72 точки с искания на ЕС.

Седемдесет и пет милиона турци са на път да получат безвизов режим за ЕС, въпреки че страната им не изпълнява основни цели, заложени в споразумението за размяна на бежанци, пише британският вестник "Дейли телеграф".
Очаква се утре ЕК да препоръча радикалното облекчаване на условията за пътуване на турските граждани. Отстъпката е предвидена от споразумението, съгласно което Анкара ще получи 6 милиарда долара като "помощ за депортации". Договорката доведе до рязко понижаване на броя на бежанците, опитващи се да влязат в Европа.
Турция предупреди, че ще скъса споразумението, ако не получи облекчен визов режим, който автоматично ще даде на гражданите й достъп до Шенгенската зона за срок от до 90 дни. Това крие риск хиляди мигранти отново да тръгнат през Егейско море към Европа, отбелязва вестникът и напомня, че във Великобритания е в разгара си кампанията преди референдума за оставане или излизане от ЕС. Откакто споразумението влезе в сила, броят на преминаванията към Европа спадна от няколко хиляди души дневно на по-малко от 100.
Но източници от ЕС признават, че Турция е покрила само около 60 от 72-та критерия за безвизов режим. Това важи и за въвеждането на защитени от фалшификации биометрични паспорти, без които турците няма да могат да се възползват от либерализацията на визите. Не е реформирано и законодателството в областта на тероризма, не са приети мерки за защита на данните и борбата с корупцията, отбелязва "Файненшъл таймс".
Европейските представители бързат да потвърдят, че са изпълнени колкото може повече условия преди утрешния краен срок за отправяне на препоръки за либерализиране на визовия режим. Беше съобщено, че Турция е наела частен самолет, за да може подписаният документ да бъде внесен в Съвета на Европа в Страсбург.
След това предложението ще бъде представено на Европейския парламент и на лидерите на страните от ЕС на срещата на върха на 28 юни, пет дни след британския референдум, пише вестникът. Изданието отбелязва, че говорителката на ЕК Мина Андреева е отказала да коментира отделните мерки, но е заявила, че Турция е положила "доста усилия през последните седмици и дни, за да изпълни критериите".
Косово също се очаква скоро да получи безвизов режим. Заедно с визовата либерализация, дадена неотдавна на Грузия и Украйна, това означава значително облекчаване на правилата за пътуване за 127 милиона души в момент, когато ЕС се бори да гарантира сигурността на външните си граници, предпазвайки се от нелегални мигранти и риска от проникване на терористи, коментира "Дейли телеграф".
Вестникът напомня, че утре в Брюксел предстоят още две важни събития - ЕК да разреши на Германия и Австрия да удължат с още шест месеца граничния си контрол, както и да обяви как ще бъде променен Дъблинският регламент.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg