EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕК: Правилни са мерките срещу чумата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: Правилни са мерките срещу чумата

mail06:40 | 20.07.2018прегледи 757 коментарикоментари 0


Еврокомисарят по здравеопазването Витянис Андрюкайтис поздрави днес българските власти за действията по предотвратяването на разпространението на чума по животните, съобщи БТА.

Искам да изразя искрената си подкрепа за българското правителство, българските ветеринарни власти и българите, които разбират обстановката на място, заяви той пред български кореспонденти в Брюксел. От наша гледна точка на място са предприети много ефективни и необходими мерки. Те са напълно в съответствие с нашите препоръки и правила, добави той.

Трябва отново ясно да се каже, че тази болест се предава в пряк контакт между животните. Разпространението на болестта не става чрез посредници, отбеляза еврокомисарят. Той призова да се обърне внимание на човешките действия и на хората да бъде припомнена забраната за незаконна търговия с животни и месо. Хората имат задължението да следват правилата. Няма съмнение, че за хората това са болезнени картини. Много е трудно на хората да го приемат. Важното е, че необходимите мерки са предприети, коментира Андрюкайтис по повод избиването на болните животни.

Той отбеляза, че стопаните получават много високи обезщетения - над 250 лева, над пазарната цена. ЕК изцяло подкрепя в това отношение българските власти. Европейски ветеринари вече са на място и работят със своите български колеги. Добре е, че обезщетенията бяха бързо изплатени, добави еврокомисарят.

По неговите думи заразяването на животните няма нищо общо с биотероризъм. Хората трябва да разберат, че много болести се дължат на изменението в околната среда, в природата. През 2011 г. имаше подобни случаи в България, българските власти се справиха много добре, коментира той. Прилагането на строги мерки е необходимост, тя трябва да бъде възприета. Рано е да се говори за следващата стъпка, за ваксинациите, защото те биха променили статута на България като износител на овче и козе месо. Това е много чувствителен въпрос, който трябва да бъде решен от българските власти и учените. ЕК е насреща, за да помогне, заяви Андрюкайтис.

Знам, че някои политици си играят с чувствата на хората. Важно е обществото да бъде информирано, за да разбира какво се случва. Всички се сблъскваме с фалшиви новини и пропаганда, често чувствата имат важна роля, някои си играят с тях - навсякъде по света. Възможностите за злоупотреба с чувствата на хората се разширяват все повече. Важно е да подаваме правилните послания навреме, да бъдем открити. В случая става дума за прехраната на засегнатите хора, за българския износ на месо. Можете ли да си представите последиците за икономиката и хората, ако страната бъде затворена за износ на животинско месо, попита еврокомисарят.

Въпросите са много сложни, а опростяването е основното предизвикателство. Опростенчеството се разпространява много бързо, Фейсбук е пълен със специалисти по всички въпроси. Става дума за чувства, но няма нищо общо с действителността и науката. Трябва да използваме научен подход. Съветвам хората да взимат основани на науката решения, допълни еврокомисарят.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972