EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

ЕК подкрепи свободното движение на работници в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК подкрепи свободното движение на работници в ЕС

mail14:15 | 11.05.2010прегледи 1156 коментарикоментари 0


Европейската комисия (ЕК) препоръчва на държавите членки на ЕС, които запазват ограниченията в достъпа до своите трудови пазари, да преразгледат позицията си. Това се отбелязва в отговора на еврокомисаря за заетостта, социалните въпроси и социалното включване Ласло Андор на писмен въпрос на българския евродепутат Илиана Иванова от Групата на Европейската народна партия (ЕНП) - ГЕРБ във връзка със съществуващите ограничения за български и румънски работници в държави от ЕС, съобщи за БТА българската пресслужба на ЕНП.
Според отговора на Комисията по принцип тя е за пълното прилагане на четирите свободи, включително и свободното движение на работници в ЕС.
"Европейската комисия още веднъж потвърждава позицията си, че страните членки трябва да отворят трудовите си пазари за българи и румънци и подчертава, че като цяло ефектът от мобилността след разширяването е положителен", коментира Илиана Иванова. Българският евродепутат добави следното: "Комисията затвърди позицията си и само в изключителни случаи тези ограничения могат да бъдат продължени след 31 декември 2011 година. Целта на кампанията, която започнах обаче е, това да стане още преди тази дата".
Припомняме, че според присъединителните договори на двете страни останалите държави членки имат право едностранно да налагат ограничения на българи и румънци пред достъпа до трудовите си пазари до 31 декември 2013 година.
В същото време бившият еврокомисар проф. Марио Монти представи на 10 май в Европейския парламент в Брюксел доклада си за Нова стратегия за единния пазар. Този документ е изготвен специално за председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, като целта му е да определи политическите насоки за развитие на единния пазар през идните години. Проф. Монти подчертава, че разширяването с 12 нови страни членки през 2004 и 2007 година е донесло напрежение в някои базисни аспекти на единния пазар като свободното движение на хора. Докладът
заключава, че разширяването е било подготвено много добре с изключение на общественото мнение в старите държави членки, което е и причината за опасенията в някои страни във връзка със свободното движение на работници.        
Според проф. Монти затворените национални пазари на труда не допринасят нито за по-висока заетост, нито за по-бърз икономически растеж и съответно Европа се нуждае от по-добра мобилност на работната сила.
На 29 април 2010 г. стана ясно, че Германия и Австрия ще премахнат ограниченията за български и румънски работници.
Ограниченията на пазара на труда в Европа, спрямо работници от България и Румъния и остават в сила в девет страни-членки: Австрия, Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Малта, Великобритания и Холандия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg