EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК: Пакет от мерки за младежка заетост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: Пакет от мерки за младежка заетост

mail17:00 | 07.12.2012прегледи 546 коментарикоментари 0


Европейската комисия предлага мерки в подкрепа на усилията, които държавите членки полагат, за да се справят с неприемливо високите нива на безработица и социално изключване сред младите хора, като им предлагат възможности за работа, образование и обучение.

В съответствие с исканията, отправени от Европейския съвет и Европейския парламент, в изготвения от Комисията пакет от мерки относно младежката заетост е включено предложение за препоръка до държавите членки за въвеждане на Гаранция за младежта, чрез която на всички младежи на възраст до 25 години да се осигури добро предложение за работа, за включване във форма на продължаващо образование или за чиракуване или провеждане на стаж в рамките на четири месеца след като са завършили формално образование или са останали безработни.
В предложената препоръка към държавите членки се отправя настойчив призив да изградят силни партньорски взаимоотношения със заинтересованите страни, да осигурят участието на ранен етап на службите по заетостта и на другите партньори, оказващи подкрепа на младите хора, да предприемат мерки за подкрепа с цел създаване на възможности за интегриране на пазара на труда, да използват в пълна степен средствата по Европейския социален фонд и другите структурни фондове за така посочените цели, да извършват оценки на схемите за гаранции за младежта и непрестанно да ги усъвършенстват, както и да въведат експедитивно тези схеми.
Комисията ще оказва подкрепа на държавните членки, като предоставя финансиране от ЕС, насърчава обмена на добри практики сред държавите членки, извършва наблюдение в рамките на европейския семестър на прилагането на схемите за гаранции за младежта, а също чрез кампании за повишаване на осведомеността по този въпрос.
За да се улесни преходът от училищната скамейка към работното място, с пакета от мерки се поставя началото на консултация с европейските социални партньори по „Рамка за качество на стажовете“, чрез която да се даде възможност на младите хора да придобият професионален опит при надеждни и сигурни условия. Освен това в пакета от мерки е обявено създаването на Европейски алианс за професионална подготовка, с който се цели да се повиши качеството, както и възможностите за провеждане на чиракуване чрез разпространяване в държавите членки на успешните схеми за чиракуване; очертават се и пътищата за намаляване на пречките пред младите хора във връзка с мобилността.
Около 5,5 милиона младежи на пазара на труда (над една пета) не успяват да намерят работа, а 7,5 милиона младежи на възраст от 15 до 24 години попадат в т.нар. категория NEET — никъде неработещи, неучещи и необучаващи се. Икономическата цена на неинтегрирането на младежите на пазара на труда се оценява от Eurofound на над 150 млн. евро годишно или на 1,2 % от БВП на ЕС. За някои държави, като България, Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Латвия, Унгария и Полша, тази цена достига или надхвърля 2 % от техния БВП. Ползите от избягване заплащането на тази икономическа цена днес и в бъдеще далеч надхвърлят бюджетните разходи във връзка с предложената Гаранция за младежта.
Контекст
Младежката безработица надхвърля 25 % в 13 държави членки, като в Гърция и Испания достига до над 55 %, а в България, Ирландия, Италия, Кипър, Латвия, Унгария, Португалия и Словакия е около или над 30 %. Над 30 % от безработните младежи под 25 години са в тази категория от над 12 месеца, като техният брой през 2011 г. е бил 1,6 милиона, спрямо 0,9 милиона през 2008 г.
Като цяло равнището на заетостта сред младежите е намаляло с почти пет процентни пункта за последните четири години — три пъти по-голямо намаление в сравнение със ситуацията при възрастните. Шансовете на един безработен младеж да намери работа са малки: едва 29,7 % от безработните лица на възраст 15—24 години през 2010 г. са намерили работа през 2011 г., което е спад от почти 10 % в рамките на три години.
На европейския пазар на труда именно младежите са изложени на риск в най-голяма степен и са все по-застрашени от маргинализиране. Този факт има своите непосредствени последици, но оказва въздействие и в средносрочен и дългосрочен план. Задълбочаването на кризата на пазара на труда може да бележи трайно голяма част от цяло едно поколение младежи, като засегне заетостта, производителността и социалното сближаване днес и в бъдеще.
Предложенията, залегнали в пакета от мерки относно младежката заетост, са продължение на действията в рамките на инициативата „Възможности за младежта“, чието начало бе дадено през м. декември 2011 г. (вж. IP/11/1568 и MEMO/11/928). С помощта на създадените от Комисията екипи за действие осемте държави членки с най-високи равнища на младежка безработица пренасочват средствата от структурните фондове на ЕС към действия по насърчаване на младежката заетост, разработване на планове за работни места за младежи и засилване на програмите за осигуряване на образование и обучение.
За борба с младежката безработица Комисията използва и други инструменти, създадени в рамките на политиките, като специфичните за всяка държава препоръки. През м. юли 2012 г. почти всички държави — членки на ЕС, получиха препоръки, насочени към подобряване на положението на младите хора. Тези препоръки, приети от Съвета на ЕС въз основа на предложенията на Комисията, представляват инструмент за координиране на политиката с цел укрепване на управлението и постигане на по-добра координация на икономическите политики на равнището на ЕС в контекста на стратегията „Европа 2020“.
В Годишния обзор на растежа за 2013 г., с който бе дадено началото на Европейския семестър за 2013 г., се подчертава, че са необходими повече усилия от страна на държавите членки за борба с безработицата, подобряване на пригодността за заетост и оказване на подкрепа на младите хора за намиране на работа или за връщане на пазара на труда.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg