EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК отхвърля идеи на нови членки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК отхвърля идеи на нови членки

mail14:12 | 25.10.2010прегледи 644 коментарикоментари 0


Европейската комисия е отхвърлила намеренията на девет страни членки на ЕС, главно от Източна Европа, да променят счетоводните правила във връзка с пенсионни реформи и публичния дълг, пише полският вестник "Жечпосполита", цитиран от информационния портал balkans.com.
Промяната би позволила на тези страни, сред които България и Румъния, да реформират така пенсионните си системи, че да бъдат намалени нивата на бюджетния дефицит и публичния дълг чрез изключване на разходите за пенсионната реформа от публичните разходи.
В събота говорителката на полското министерство на финансите Магдалена Кобос каза пред "Жечпосполита", че във ведомството й е получено писмо от ЕК, в което се отхвърля предложението за промяна на начина за изчисляване на дълга.
През август България, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Швеция поискаха от комисията да даде мнение как да се постъпят с разходите за пенсионните реформи, които сега причиняват дупки в бюджетите въпреки ползите в дългосрочен план, припомня balkans.com.
Унгарската информационна агенция МТИ цитира съобщение на министерството на икономиката в Будапеща, според което в писмо до ведомството еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен е признал като основателни намеренията на деветте страни да извадят разходите по пенсионните реформи от бюджетния си дефицит. Рен обаче е заявил, че действащата счетоводна система в ЕС не позволява такъв ход.
МТИ също припомня за писмото от 17 август на деветте страни с искане ЕК да разреши вноските по задължителните частни пенсионни фондове да бъдат изключени от бюджетния дефицит. Всичките тези страни са стартирали или са в процес на стартиране на задължителни частни пенсионни фондове.
В писмото до унгарското министерство на икономиката Оли Рен е потвърдил позицията на комисията, публикувана на 29 септември, че проблемът за разходите по пенсионната реформа трябва да бъде решен в рамките на Пакта за стабилност и растеж. Министерството обаче заяви, че позицията на Рен не се отнася за плановете на правителството на Унгария да замрази вноските в частните пенсионни фондове до края на 2011 г., съобщава МТИ.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg