EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК отблокира 83 млн.лв. за "София Тех Парк"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК отблокира 83 млн.лв. за "София Тех Парк"

mail08:55 | 26.11.2014прегледи 1455 коментарикоментари 0


В Министерство на икономиката е получено официално  писмо от Главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия,  с което се потвърждава пренотификацията на договора за  предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на  Научно-технологичния парк в София, съобщиха от ведомството. С  това на практика се отблокира финансиране в размер на 83 млн.  лв. за реализирането на проекта.
Миналата седмица министърът на икономиката Божидар Лукарски  е подписал писмото, с което държавата в лицето на Министерство  на икономиката, е потвърдила вече поетите ангажименти за модела  на научно-технологичния парк. С полученото днес писмо от ЕК  "София Тех Парк" АД, като бенефициент може да получи аванс по  договора, както и да започне да възстановява извършените
разходи.
Изпълнителният директор на „София Тех Парк“ Елица Панайотова обясни, че физическото изграждане на проекта стартира през юли тази година и към днешна дата са избрани изпълнителите на 28 обществени поръчки. Контрол пред управляващия орган вече са преминали 24 от тях. Само два месеца след първата копка и стартирането на строително-монтажните работи на първите четири обекта - Площадка, Инкубатор, Лабораторен комплекс и Експериментариум, се отчита сериозен напредък в реализацията на бъдещия парк.
Успоредно с физическото изграждане на парка през следващите месеци предстои да се изчисти моделът за работа на отделните му компоненти. Ще бъде обсъдена юридическата рамка на функциониране на бъдещия консорциум за управление на лабораторния комплекс с партньорите от БАН, Софийски университет, Технически университет, Медицински университет. Консорциумът ще е отворен и за други научно-изследователски организации – както български, така и чужди. „Целта е в края на 2015 г. Научно-технологичният парк да изпълнява дейности в подкрепа на стартиращи предприятия, трансфер на технологии от областта на науката към бизнеса“, уточни още Панайотова.
Изпълнителният директор на „София Тех Парк“ АД обяви още, че в началото на декември ще започне и изграждането на сградата Collider Activity Centre на първия частен инвеститор – българската иновационна компания Walltopia.
През декември се предвижда да стартират и строително-монтажните дейности на последните две сгради от комплекса – Иновационния форум и етажния паркинг. Изпълнител на иновационния форум е „Монолит София" АД, а на етажния паркинг – ДЗЗД „ССС – Научно-технологичен парк", което включва „Сиенит" ООД, „Сиенит Строителна Група" ЕООД и „Ателие Серафимов-Архитекти" ООД. Договорите им са подписани в началото на септември. В срок са подадени и техническите проекти.
В момента се подготвя необходимата документация за стартиране на открита процедура за възлагане на обществени поръчки за осигуряване на оборудване за лабораториите, които съставляват научно-изследователския комплекса.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1007