EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК определи кипърско сирене като ЗГУ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК определи кипърско сирене като ЗГУ

mail12:50 | 11.12.2023прегледи 512 коментарикоментари 0


ЕК добави кипърското сирене „халиция Тилириас“ (halitzia Tillirias) в регистъра на защитените географски указания (ЗГУ) на Европейския съюз, предаде за БТА кипърската агенция КНА.

Както е описано подробно в прессъобщението, халиция Тилириас е меко до полутвърдо бяло сирене от Кипър, произведено от термично обработено прясно козе мляко, сирище и сол.

То зрее в осолена суроватка най-малко четиридесет дни и има мека до полутвърда и доста ронлива консистенция с характерни дупки с различна големина и форма. Сиренето има свеж вкус, с лимонов и леко солен аромат.

В прессъобщението на ЕК се отбелязва „характерната форма на сиренето, чисто белият му цвят и неправилните дупки вътре, които придават грапав вид, като камъни, полирани гладко от морската вода“, заради което парчетата халиция изглеждат като „големи бели камъчета, открити край морето“.

Опитът за производство на това сирене често се предава от поколение на поколение и до ден днешен то все още се произвежда в малки домашни предприятия или в домовете на жителите на Тилирия.

В същото прессъобщение ЕК обяви и включването на турското сирене „Езине пейнири“ (Ezine peyniri) в регистъра на защитените наименования за произход (ЗНП).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg