EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК одобри €1,49 млрд. за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК одобри €1,49 млрд. за България

mail06:59 | 06.10.2022прегледи 663 коментарикоментари 0


Европейската комисия даде одобрението си за българската Програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията (ПКИП), която е на стойност над 1,49 милиарда евро, за програмния период 2021-2027 година, обяви представителството на Европейската комисия в България.

Програмата предоставя целева подкрепа на българските фирми за преодоляване на основните проблемни области, които забавят трансформирането на българската икономика в иновативна, цифрова, с ниски въглеродни емисии и ефективно използване на ресурсите. Повече от 85 на сто от бюджета на ПКИП, или 1,28 милиарда евро, са предназначени единствено за малки и средни предприятия (МСП). 

Основните цели на програмата са да се постигне интелигентен и устойчив растеж на българската икономика, както и промишлена и цифрова трансформация в страната. Други приоритети също са:

  •     развитие и укрепване на капацитета за научни изследвания и иновации и внедряване на напреднали технологии;
  •     насърчаване на устойчивия растеж, създаване на работни места, интернационализация и конкурентоспособност на МСП;
  •     гарантиране на ползите от цифровия преход;
  •     преход към кръгова и енергийноефективна икономика. 

Видовете дейности, които ще бъдат подпомагани, съгласно европрограмата са:

  •     подкрепа за иновациите в стартиращи и бързоразвиващи се предприятия в областта на високотехнологичните отрасли;
  •     насърчаване на цифровизацията, включително решения за гарантиране на киберсигурността, и разработване на технологии, необходими за прехода към Индустрия 4.0;
  •     подкрепа за въвеждането на нисковъглеродни и енергийно ефективни технологии, сертифициране на системите за енергийно управление и стимули за възобновяеми енергийни източници;
  •     подкрепа за МСП при въвеждането на технологии за ефективно използване на природните ресурси, увеличаване на процента на рециклиране, модернизиране на технологиите за управление на отпадъците и насърчаване на партньорствата между предприятията и споделянето на добри практики. 

Част от бюджета на програмата (35 на сто) ще бъде изпълнен чрез финансови инструменти, каквито са гаранциите по банкови заеми и капиталовите инвестиции на всички етапи от развитието на МСП. Така ще се гарантира по-ефективно и устойчиво използване на ресурсите на Евросъюза в подкрепа на проекти, които генерират приходи и икономии.

Вчера стана известно, че Комисията е одобрила Програмата "Транспортна свързаност", първата голяма инфраструктурна програма за страната ни за настоящия програмен период, припомня БТА. По нея ЕС отпуска на България 1,61 милиарда евро, предвидени за инвестиции, насърчаващи използването на екологосъобразни видове транспорт и алтернативни горива. Също така ще се подобрят качеството на пътната, железопътната и морската инфраструктура, както и ще се допринесе за намаляване на вредното въздействие на транспорта върху околната среда. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg